Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clara lämnade storstaden för torpet i Myra: "Våra barn ska få växa upp med friheten på landet"

Att låta barnen växa upp i Stockholm kändes inte helt rätt, och när chansen att flytta hem till Järvsö kom togs den tillvara. Nu har Clara Sagström och Jon Ohlsson färdigställt totalrenoveringen av det lilla drömhuset – och nu väntar nästa projekt.

Annons

Mitt i den lilla byn Myra, strax utanför Järvsö, hittade Clara Sagström och Jon Ohlsson sitt drömhus. Eller snarare drömstuga. Efter mycket slit har den tidigare sommarstugan förvandlats till ett lantligt åretruntboende med milsvid utsikt över de blånande bergen.

– Det var ju ett gammalt hus, precis som jag ville ha det. Jag såg möjligheterna medan andra sa nej. Men visst, det har ju varit väldigt mycket jobb, berättar Clara Sagström medan hon visar oss runt.

En timmerstock finns kvar efter den gamla väggen som delade av köket och den tidigare sovkammaren.

Massiva golvplankor breder ut sig hela vägen från ytterdörren i hallen, in i köket, förbi kakelugnen och vidare mot vardagsrummet. Den vägg som tidigare skiljde köket från sovkammaren har plockats bort för att ge större plats åt matbordet, som är placerat framför de stora glaspartierna för maximal utsikt över ängar och berg.

– Här var det ett sovrum med kakelugn, men faktiskt ett annat golv som var gjort av massa små plankor. Men vi hade sådan tur att några vänner till oss hade det här golvet liggande, och det passade exakt med originalgolvet, säger Clara Sagström och fortsätter:

Husets sydöstra vägg har ersatts av stora glaspartier som går att öppna. Utanför väntar en stor altan.

– Huset var inte isolerat och användes som sommarhus och hade varken toalett eller badrum. Tänk er en stuga med enkelt kök som fungerar på sommaren. Väldigt enkelt inrett skulle jag säga.

Den tidigare sovkammaren.

Sedan utedassets tid har mycket hänt. Köket känns lantligt men modernt, med den egenhändigt gjorda bänkskivan av betong. På badrumsgolvet möts man av ett klinkergolv i marockansk stil med dova färger och ett snirkligt mönster.

– För mig är det viktigt att inredningen känns personlig och tidsenlig, men ändå funktionell. Det ska verkligen kännas att det är Clara och Jon som bor här.

Läs även: Mediet Terry Evans bor i minnenas hus: "Huset är en spegling av oss"

I badrummet har mönstrat klinkergolv lagts in.

Att familjen hamnade just i Myra och Järvsö var inte direkt någon högoddsare, då både Clara och Jon kommer från området. Att låta sina barn växa upp i Stockholm kändes helt enkelt inte rätt, så julen 2015 slog familjen till och köpte det gamla 1800-talshuset.

– Vi bodde mitt i smeten i Stockholm med vår, då ettåriga, dotter. Jon, som har växt upp i den här byn, sa på skämt att vi borde köpa det där huset som ligger bredvid mamma. Precis då blev det till salu och vi bestämde oss för att flytta hem. Vi vill att våra barn ska få växa upp som vi gjorde, med friheten på landet.

På övervåningen är planlösningen öppen och här finns två sovrum och en hall med fåtöljer.

Sedan flytten hem till Järvsö har huset, på ungefär 70 kvadratmeter per våning totalrenoverats, en carport byggts till och dotter nummer två kommit till världen. Men någon rast och vila blir det knappast i Myra.

– Vi har precis påbörjat jobbet med att bygga ut huset 100 kvadratmeter, säger Clara Sagström och skrattar.

Privata bilder före renoveringen

Den tidigare sovkammaren bredvid köket.

Det tidigare köket.

Läs även:

TV: Västeråsaren Julia har förvandlat en sliten trea till en art déco-dröm med whiskyrum

Familjen bytte stort hus mot trångboddhet: "Vi har en helt annan livskvalitet nu"

Marit och Peter bor i Blåsbos äldsta villa och älskar udda antikviteter: "Strunta i vad andra tycker"

Annons
Annons