Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer verkstad, Kulturskolan!

Annons

Det behövs mer ”verkstad”

i Kulturskolan i Sala!

Inget kan vara mer fel än att påstå att Socialdemokraterna vill lägga ned eller försämra Kulturskolan. Efter insändarstormen är det dock nödvändigt att ta bladet från munnen.

Den nuvarande kulturskolan har ärvt sin organisatoriska modell från grundskolan. Det innebär att lärarna har 45 timmars arbetsvecka varav högst 35 är arbetsplatsförlagd och det övriga så kallad förtroendetid.

Av dessa 35 timmar används ungefär hälften till ren undervisning. Denna modell kan motiveras för skollags- och läroplansstyrd undervisning.

I grundskolans finns krav på att planera undervisningen enligt kursplanen, dokumentera, betygssätta, hålla täta föräldrakontakter, delta i elevvårdskonferenser, upprätta åtgärdsprogram, med mera, med mera.

Lärare har också en stor utmaning i att ge kompensatoriskt stöd till elever som av olika skäl inte alltid är så välmotiverade.

Sådant förekommer inte alls i samma omfattning i Kulturskolan, som dessutom garanterar undervisning endast 25 av läsårets cirka 36 veckor, som gäller för övrig skolverksamhet.

Arbetsformerna måste tåla att ifrågasättas och ses över, precis som i annan verksamhet. Vi socialdemokrater vill därför se en utveckling där Kulturskolans lärare har arbetstidsavtal som gäller för övriga arbetslivet.

Då kan vi exempelvis erbjuda aktiviteter under åtminstone en del av sommarlovet och andra lov. Vi sätter därför press på skolförvaltningen att äntligen ta tag i frågan så att den inte utvecklas till en helig ko, dold under ”kulturbergreppets” skyddande mantel.

Det är högst önskvärt att detta sker inom skolförvaltningens organisation, men om det visar sig bli alltför svårt att bryta gammalt traditionellt tänkande måste vi förstås se över den organisatoriska tillhörigheten.

Vi socialdemokrater vill se mer verkstad helt enkelt, innan vi skjuter till mer pengar!

Ordförande bildnings- och

lärandenämnden, Sala

Eva Stenberg (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons