Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intervju med Carl-Åke Elmersjö (MP)

Carl-Åke Elmersjö, före detta kommundirektör och i dag språkrör för Miljöpartiet är partiets toppnamn i Heby kommun.

Annons

Carl-Åke Elmersjö, toppkandidat för Miljöpartiet i Heby kommun, har varit angelägen om samhällsfrågor sedan barnsben.

När SA träffar Carl-Åke Elmersjö i mitten av juli har han precis varit och sjungit med den Salabaserade Adams-kören. Han beskriver sig själv som en analytisk och diplomatisk man, inte helt utan musikalitet.

– Jag spelar gitarr och kan ackompanjera mig själv på piano, men sång är mitt ”huvudämne” inom musiken, berättar han.

Carl-Åke Elmersjö är till hösten Miljöpartiets toppnamn i Heby kommun och har bott på orten sedan 1975.

Första mötet med Heby hade han dock redan fem år tidigare, då han under en praktikperiod från Socialhögskolan i Örebro fick praktik som assistent till dåvarande kanslichefen i kommunen.

För fem år sedan fick Carl-Åke Elmersjö upp ögonen för politik, något han inte velat engagera sig i tidigare. År 2009 gick han med i Miljöpartiet i Heby kommun och samma år blev han lokalt språkrör för partiet.

Men redan som barn drömde Carl-Åke Elmersjö om att bli kommunalkamrer. Han är född i Tobo i Norduppland, där han växte upp med sina föräldrar.

– Jag har varit bonddräng också, min mamma kom från Valbo och hennes bror blev bonde på 60-talet. Dit åkte jag ofta och hjälpte till, säger han.

Carl-Åke Elmersjö beskriver sin far som den person som väckte hans intresse för samhällsfrågor och förde in politiken i hans liv.

– Pappa var socialdemokrat och förtroendevald i Vendels kommun, men också väldigt aktiv inom föreningslivet i idrottssammanhang och i nykterhetsförbundet, berättar Carl-Åke Elmersjö.

Samhällsintresset var också det som drev Carl-Åke till att söka till socionomutbildningen i Örebro. Efter sin examen 1973 arbetade Carl-Åke Elmersjö en kort tid inom Heby kommun, innan han fick sin första fasta anställning som kamrer på en ungdomsvårdsskola i Stockholm. Samma år gifte han sig med sin fru Margareta.

Det dröjde två år innan paret slog sig ner i Heby kommun, efter att Carl-Åke Elmersjö hade fått jobb som kommunsekreterare.

Därefter har han arbetat i olika roller som privat och offentligt som tjänsteman och konsult. I dag är han utöver politiken rådgivare på revisions- och konsultföretaget PwC.

Med sin bakgrund som kommundirektör förklarar han att det är viktigt att förstå skillnaden mellan de två rollerna.

– Jag har stor respekt för skillnaden mellan politiker, eller folkvald som jag vill kalla det, och kommunaltjänstemän. Vårt ansvar som politiker är att den politiken inte blir alltför för detaljerad. En politisk fråga är inte hur skolmatsmenyn ska se ut utan att det till exempel ska vara närproducerad mat i skolköket, säger han.

Annons
Annons