Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Driver butik som alltid är öppen

Att driva en butik via internet skiljer sig mycket mot att ha en vanlig butik. Butiken Broarne finns sedan sex år tillbaka på webben – och har under den tiden fått hård konkurrens.

Bild: Thimmy Mård

Annons

Webbutiken Broarne har sin bas vackert beläget i Ann-Marie Wikmans hus utanför Sätrabrunn.

Efter att tidigare ha drivit en trädgårdsverksamhet valde hon och maken att i stället satsa på en butik på internet.

– Vi hade en verksamhet där vi sålde plantor och en del inredningsgrejer. Vi hade ett litet kundunderlag och kunde inte få snurr på butiken, berättar Ann-Marie Wikman och fortsätter:

Annons

– Vi skulle ha kunnat flytta till en större stad men det hade vi ingen lust med.

Efter att lagt ned mycket tid och energi på butiken i Sätrabrunn utan någon större framgång tog de steget till en webbutik.

– Vi bestämde att vi skulle ha en webbshop, men frågan var vad vi skulle ha i den. Vi valde de inredningsgrejer vi hade i butiken och det gick jättebra, säger Ann-Marie Wikman.

I dag, sex år senare, är Broarne mest inriktad på köksprylar och bland sortimentet hittas bland annat koppar, bestick, tallrikar, tyger och vaxdukar.

Annons

Butiken har expanderat mycket och kunderna finns över hela landet.

– När vi började var vi väldigt ensamma på marknaden, i dag har det exploderat med webbshoppar. Att komma nu och försöka att slå sig in tror jag är hårt.

En av de största skillnaderna mellan en webbutik och en vanlig butik är den egna friheten.

– Jag kan jobba när jag vill och det finns inga öppettider, det känns fritt.

Trots friheten har Ann-Marie Wikman fått lära sig att en webbshop är tidskrävande. Hon har lärt sig vad som är viktigt att tänka på, bland annat att hemsidan ska vara användarvänlig och inbjudande.

– Det är små grejer som kan göra att kunderna inte tar sig vidare på sidan, sådant som man inte tänker på. Vi lever på att skapa rätt känsla, om det till exempel är dåliga bilder så säljer det inte.

– Storlek på knappar på sidan och vilken texttyp den har är också viktigt.

Hon ger rådet till den som går i tankarna att starta en webbutik att våga satsa, men att tänka på kostnader, och vilket webbutiks-system som används.

Annons

– Det är bra att försöka hålla kostnaderna nere, till exempel att hitta det billigaste emballaget. Sedan ska man inte sälja för billigt.

Hon tror också på att satsa på en tydlig nisch.

– I dag tror jag att det är bra. Vi har ett allt i allo-koncept som jag tror är svårt om man startar i dag. Sex år är en lång tid i branschen och vi har tur som har tagit oss fram.

Att tycka om sitt jobb är även det en fördel.

– Jag tror att man vinner på det. Det här är det roligaste jobbet jag har haft, säger Ann-Marie Wikman.


Thimmy Mård

Annons

Annons

Till toppen av sidan