Annons

Annons

Annons

Annons

Världens högsta järnväg byggs ut

Nu öppnar en ny sträcka på världens högst belägna järnväg i Kina och Tibet. Resenärer kan därmed komma ännu närmare Mount Everest med tåg.

Text: 

Världens högst belägna järnväg förlängs från Lhasa till Shigatse.

Bild: Shutterstock.com

Annons

Qingzang-järnvägen, som går mellan Xining och Lhasa är världens högsta järnväg. Vid Tanggulapasset når den en höjd av 5 072 meter över havet. I tåget finns två separata syrgassystem för att förebygga höjdsjuka, och när tåget kommer över en viss höjd börjar syrgas sprutas ut i tåget.

Nu förlängs järnvägen från den tidigare slutstationen Lhasa i Tibet, vidare till staden Shigatse, den andra största staden i landet. Resan mellan städerna kommer att ta cirka två timmar.

Annons

Annons


Hela vägen till Mount Everest

När järnvägen har öppnat blir det möjligt att åka tåg hela vägen från Peking till Shigatse, som är en av portarna till Mount Everest. Därifrån är det endast 240 kilometer till berget.

Arbetet med järnvägen började 2010, och enligt kinesiska myndigheter kommer jänvägen att invigas i slutet av augusti.

Utbyggnaden är en del i en rad kinesiska investeringar i infrastrukturen i området, och har lett till en del politiska spänningar mellan Kina och Tibet. Hur lätt det blir som utländsk turist att resa hela vägen på järnvägen är något oklart. Som tillägg till kinesiskt visum behöver besökare till Tibet ett speciellt inresevisum, och reglerna ändras ofta.

Annons

Annons

Till toppen av sidan