Annons

Annons

Annons

Sala

Josefine går mot alla odds

Josefine Axefall har brutit ryggen två gånger och vägt 106 kilo, men kämpat sig till ett friskare liv. Efter ridolyckan sa läkarna att hon aldrig skulle gå igen.Trots ett ryggbrott till har Josefine Axefall motbevisat dem, och samtidigt gått ner 53 kilo.

Josefine Axefall förstod inte hur mycket hennes övervikt påverkade hennes hälsa. I dag när hon halverat sin vikt har hon slutat med alla mediciner och känner att hon har ett fantastiskt liv tillsammans med sonen Herman Axefall.

Bild: Niklas Norén

Annons

Hästen Kingen hade kastat av Josefine Axefall många gånger utan att hon skadat sig. Han såg dåligt och var därför lättskrämd. Men den här dagen, för 14 år sedan, skulle utgången av hennes fall förändra livet.

– Jag var inte alls beredd på att han skulle stegra sig. Jag slungades av och fastnade i stigbygeln. Kingen släpade mig efter sig innan jag kom loss, säger Josefine Axefall.

Annons

Fallet från hästryggen var hårt. Det krossade två ryggkotor, spräckte ytterligare två, bröt alla revben och slog henne medvetslös.

– När jag öppnade ögonen trodde jag att det var en dröm. Men så insåg jag att jag inte hade någon känsel i benen, berättar Josefine Axefall.

När hon många timmar senare kommer till sjukhuset säger läkarna att hon aldrig kommer kunna gå igen.

– Men redan när jag låg på skogsstigen, förlamad och väntandes på att någon skulle hitta mig, bestämde jag mig för att det här går över.

Annons

Vägen tillbaka skulle bli lång och smärtsam. Från ett aktivt liv hamnade hon i rullstol och la snabbt på sig kilon. När hon var som tyngst bar hennes 155 centimeter långa kropp upp 106 kilo.

– Då förstod jag inte hur vikten påverkade min hälsa. Dagligen åt jag 27 tabletter, sov dåligt och hade svårt att röra mig, säger hon.

Fast besluten att kunna stå på sina egna ben igen kämpade Josefine Axefall sig igenom rehabiliteringen. Redan två månader efter olyckan kunde hon ta ett par steg själv. Men framgången blev kortvarig. Hon bröt ryggen en andra gång.

– Det var mentalt jobbigt att behöva börja om igen. Men jag hade kvar samma motivation som när jag låg på skogsstigen. Jag ska gå igen, säger Josefine Axefall, som i dag kan ta några steg.

Samtidigt som hon slet för att kunna gå igen kämpade hon också mot sin vikt. Hon bestämde sig för att gå ner 53 kilo, hälften av vad hon vägde. En tuff utmaning för vem som helst, men särskilt svårt om du är förlamad, menar Josefine Axefall som prövade olika dieter innan hon valde Viktväktarna.

Annons

Trägen vinner. Efter sex år nådde Josefine Axefall slutligen sitt målvikt.

– Jag har slutat med mina mediciner och lever ett fantastiskt liv. Jag har min son och jag driver ett företag där jag föreläser om motivation, säger Josefine Axefall.

Som kvitto på den hälsoresa hon gjort är Josefine Axefall en av fyra finalister i tävlingen årets Viktväktare.

– Det känns helt underbart att vara i final. Det är något som jag strävat mot under hela den här tiden, säger Josefine Axefall.


Niklas Norén

niklas.noren@salaallehanda.com

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan