Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Så ska Salas nya sjukhus se ut

Om drygt ett år börjar Salas nya sjukhus att byggas. ”Allt flyter på enligt planen”, säger Kenneth Östberg (S), ansvarigt landstingsråd.

Så ska Salas nya sjukhus utformas.

Bild: Landstinget Västmanland

Annons

För sju månader sedan skrev SA om att det nya sjukhuset. Då, i juni 2015, fattades beslut om att avsätta 266 miljoner kronor till detta bygge.

– Det blir byggstart andra kvartalet 2017 och kvartal tre 2019 ska allt vara klart, berättar Kenneth Östberg.

Den byråkratiska processen, som alltid föregår ett bygge, är dock inte helt i land ännu.

Annons

– Men kommunens ansvariga har sagt att allt går att lösa på ett bra sätt. Bland annat gäller det att bygga på ett sätt så att till exempel träden i Suckarnas allé inte rörs. Något bygglov är ännu inte klart, fortsätter Östberg.

All landstingets sjukvård i Sala samlas i en byggnad från och med 2019, förutom ambulansen som ligger i en tämligen ny station bara 100 meter bort.

Nuvarande vårdcentral rustas och en tillbyggnad på 6170 kvadratmeter, motsvarande 30 större villor, ska rymma bland annat vårdavdelning och en rehabbassäng.

Annons

Vid entrén, som kommer att vara där den är i dag, blir det en inglasad atriumgård med restaurang och kafé och längst ut en bassäng som har en glasvägg med utsikt mot dammarna. Vårdavdelningen förläggs till andra våningen i det nya huset och psykiatrin längst upp i befintlig byggnad.

För att få plats rivs den före detta matsalen och elcentralen. Vägen mot Stamparen byggs igen. Genom nybyggnationen höjs patientsäkerheten, det blir en bättre arbetsmiljö för personalen samt bättre för patienterna.

Alla rum blir enkelrum. Det ska byggas på ett miljövänligt och energisparande sätt. Antalet vårdplatser på vårdavdelningen ökar från 18 till 20. Dessutom byggs fem nya mellanvårdsplatser.

Den stora utmaningen är att klara kostnaderna för driften och dessa kostnader är höga redan i dag på grund av en massa tomma lokaler. De tomma lokalerna kostar nu tio miljoner kronor till ingen nytta.

Annons

Verksamheten i det gamla sjukhuset, med en vårdavdelning, medicinmottagning med mera, blir kvar tills det nya står klart om 3,5 år.

– Då hoppas vi att kommunen eller någon privat intressent vill ta över byggnaden och bygga om den till typ bostäder, säger landstingsrådet Kenneth Östberg och fortsätter:

– Vill ingen köpa byggnaden återstår bara att riva den och det vill vi undvika. Men vi har inte råd att låta byggnaden stå tom.

Han berättar att flera privata företag hört av sig till landstingets fastighetsavdelning.

– Men än så länge handlar det bara om sonderingar, förklarar Kenneth Östberg.


Hans Godén

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy