Annons

Annons

Annons

Sala

Tv-komiker skämtar om svenskhet på engelska

På måndag kväll intar humorprofilen Al Pitcher Centrumbiografen i Sala när Sala comedy club gör årets första ståuppkomik.

Bild: Pressfoto

Annons

På måndag kör Sala comedy club ett nytt stand-upgig. Den här gången är det den nyzeeländska komikern Al Pitcher som är huvudakt under kvällen.

– Han har turnerat runt Sverige med sina tre shower ”Fika-tour”, ”Påtår-tour”, och ”Nääämen it’s Al Pitcher”. Han är absolut ett av de hetaste namnen i Sverige just nu och vi har velat boka honom länge, säger Joachim Björkvall, en av arrangörerna på Sala comedy club.

Det har gått sex år sedan Al Pitcher lämnade Nya Zeeland för Sverige. Sedan dess har han bland annat vunnit pris som årets manliga ståuppare på svenska standupgalan 2011 och gjort tre turnéer. Men humor började han med redan på 90-talet.

– Då gjorde jag mitt första gig, men sedan gjorde jag ett uppehåll innan jag kom tillbaka, berättar Al Pitcher. Det giget var fruktansvärt, jag fick i princip ett skratt. När jag skulle gå över scenen och sätta tillbaka mikrofonen i stativet, ramlade jag och då skrattade publiken.

Annons

Annons

Efter ett uppehåll återvände han till standupen med inställningen att han behövde skriva mer material inför gigen. Men nu har han delvis ändrat sig.

– Nu försöker jag göra varje gig annorlunda, för att skapa interaktion med publiken är väldigt viktigt. Och då måste materialet bli unikt för varje gig, det jag gör i Sala, funkar inte att köra någon annanstans. Det handlar mycket om rummet, säger han.

Förra helgen spelade han in sin nya föreställning ”How swede am I?” under två gig på Rival i Stockholm, som också kommer att sändas på tv kring jul. Han förklarar att humor skiljer sig från andra kanaler i och med att reaktionen måste komma på en gång.

Tror du att det är viktigt?

– Här handlar det om att få publiken att tycka det du gör är roligt. Annars skrattar de inte. Det är en helt fantastisk grej med humor och jag förstår fortfarande inte riktigt att jag gör det. Så den biten har jag inte tappat.

– Jag tror att det är viktigt att inse vad du faktiskt gör. Jag räddar inte världen, men kan ge folk en rolig kväll där de bara kan skratta. Sedan menar jag att ståuppkomik är ett bra dejttillfälle också. Ni behöver inte prata med varandra så mycket, bara skratta och samtidigt iaktta vad den andra personen skrattar åt.

Al Pitchers signum är att han skämtar mycket om det svenska sättet att vara, något han samtidigt fascineras av.

Annons

– Jag tror att min grej är att förmedla hur man uppfattar Sverige som utlänning och samtidigt hylla Sverige, det är viktigt för mig, säger Al Pitcher.

Annons

Närmast under våren kommer han fokusera på att samla material inför en kommande turné och tills dess blir det en del klubbgigs liknande det i Sala.

– Jag har aldrig varit i Sala, så det blir något nytt för mig, vilket kommer bli jättekul. Jag är dessutom vid gott mod nu när filminspelningen är avklarad, säger Al Pitcher.

Utöver Al Pitcher kommer besökarna på måndagens comedy club även att få se Gisela Zeime från Stockholm och Johan Seige från Västerås.

– Gisela Zeime har inte kört så länge, men är känd från bland annat Norra Brunn. Sedan har jag också bokat Johan Seige. Han började som trubadur, men fick alltid höra att han körde väldigt roliga mellansnack och började därför med ståuppkomik. Det känns roligt att få boka dem som supportakter, säger Joachim Björkvall.


Julia Engström

0224-561 38
julia.engstrom@salaallehanda.com

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan