Annons

Annons

Annons

Sala

Sala – en av Sveriges tillgängligaste städer

Enligt en ny undersökning får Sala toppbetyg för sitt arbete med tillgänglighetsanpassning. Men det finns mycket som kan bli bättre tycker Salabon Josefine Axefall och får medhåll från kommunens handikappråd.

Bild: Julia Engström

Annons

I undersökningen, som årligen utförs av assistansföretaget Humana, rankas Sala på plats tre av 194 medverkande kommuner i Sverige. I undersökningen har kommunerna svarat på frågor om hur de arbetar med styrande dokument men också om hur tillgängligheten ser ut på till exempel uteserveringar och idrottsanläggningar.

Redan 2001 kom ett tillägg i plan- och bygglagen om att så kallat enkelt avhjälpta hinder skulle vara undanröjda till 2010. Men i många kommuner är det ett mål som ännu inte blivit verklighet.

– Tittar man övergripande, inte bara i Sala, så är inte verkligheten tillgänglig för alla, säger Salabon Josefine Axefall som är rullstolsburen sedan 16 år tillbaka. Hon är även ståuppkomiker och skämtar ofta om sitt handikapp.

Annons

– Jag kan, beroende på dagsform, ta två steg utan rullstol på vissa ställen där det inte finns ramp. Jag har tur, men de som inte kan stå drabbas mycket hårdare.

Annons

Hon har förståelse för svårigheterna att anpassa alla lokaler, men påpekar att frågan om tillgänglighet har varit aktuell länge.

– Det är trist att kommunerna inte kommit längre, eftersom de arbetat med de här frågorna länge, säger Josefine Axefall.

I Sala kommun finns ingen tjänsteman som har övergripande ansvar för tillgänglighetsfrågor. I stället jobbar alla verksamheter med frågorna inom sin egen verksamhet.

Hanna Westman (SBä) är ordförande i handikapprådet i Sala, som bland annat granskar de kommunala insatserna som görs och utvecklar kommunens tillgänglighetsplan.

– I den vill vi tydliggöra hur vi ska jobba med tillgängligheten. Dels vad vi politiskt sett tycker är viktigt men också hur stora investeringar vid ska föreslå i budgeten. De här frågorna har länge varit på agendan politiskt, säger Hanna Westman.

Sala har tidigare inte rankats lika högt i Humanas undersökning, vilket hon tror beror på att man nu prioriterar tillgängligheten högre.

– Det kan bero på att vi har flera olika verksamheter som jobbar med tillgängligheten. Nu arbetar vi tätare med handikapprådet när vi till exempel ska bygga nytt. Sedan kan vi alltid bli bättre och det behöver göras mycket mer, säger Hanna Westman.

Läs mer:



Här hittar du Salas tillgänglighetsguide

Annons

Annons

I rankningen får Sala beröm för att krav på tillgänglighet ställs när bidrag delas ut till föreningar, men får kritik för att samma krav inte ställs när bidrag ges till kultur.

Roger Nilsson, kultur- och fritidschef, menar att en anledning kan vara att många kommunala fritidsanläggningar redan är anpassade, medan en del kulturföreningar hyr in sig hos privata hyresvärdar.

– Tillgänglighetskravet är inte lika hårt på privata fastigheter som på kommunala. De kommunala lokalerna har till uppgift att vara tillgängliga för allmänheten, säger Roger Nilsson.

Jenny Nolhage, kommunchef, gläds åt Salas placering.

– Det är jättekul att det blev ett bra resultat. Det visar att vi jobbar på bra med de här frågorna. Men det är också ett arbete vi måste hålla i gång. Det går inte att stanna upp och slå sig för bröstet, säger Jenny Nolhage.

Läs mer: Webbguide ger en överblick av Salas tillgänglighet


Julia Engström

0224-561 38
julia.engstrom@salaallehanda.com

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan