Annons

Annons

Annons

Första Fritidsbanken i Västmanland öppnas i Sala – ska gynna spontanidrottandet

Sala blir den första kommunen i Västmanland som öppnar en Fritidsbank.

Sala kommuns Leif Myrberg och Åke Lantz är engagerade i Fritidsbanken.

Bild: Mikael Stenkvist

Fritidsbanken är en plats där man kan låna sport- och fritidsprylar kostnadsfritt. Det bygger på att det skänks prylar till Fritidsbanken.

Det kan alltså handla om att låna exempelvis skidutrustning för att prova på att åka skidor. Vem som helst, man behöver inte vara bosatt i Sala, får låna det som finns i Fritidsbanken.

Det är Leif Myrberg, projektledare på arbetsmarknadsenheten i Sala kommun, som har kläckt idén att öppna Fritidsbanken i Sala.

– Jag fick nys om den här idén för ett par år sedan, säger Leif Myrberg,

Annons

Fritidsbanken, som är upptagen i Riksidrottsförbundet, finns på flera orter i landet - den första startades i värmländska Deje för tre år sedan.

Annons

– Det här är så bra, Fritidsbanken kommer att komma till många kommuner, säger Leif Myrberg.

Läs också: Sala får offentliga cykelpumpar

Det är alltså ingen kostnad att ta del av prylar i Fritidsbanken. Ett lån kan som längst vara i 14 dagar, men det är ingen försenings- eller deponeringsavgift.

Verksamheten ska drivas ideellt och utan kommersiella intressen men med stöd av Sala kommun, som står för fasta kostnader som lokalhyra.

– En Fritidsbankförening ska bildas. Men fram tills dess är kultur och fritid ansvarig för verksamheten, säger Åke Lantz, fritidsutvecklare på Sala kommun.

Leif Myrberg och Åke Lantz betonar att det här inte kommer att konkurrera med lokala sport- och fritidshandlare.

– Nej, inte i och med att man får låna en sak i maximalt 14 dagar. Tanken är att man ska bli sugen att testa. Det är ett win-win-koncept , säger Åke Lantz.

De vill med den här satsningen öka spontanidrottandet och de menar att Fritidsbanken också är bra för hälsan och välbefinnandet.

Läs också: Samarbete ska leda till glädje

Verksamheten kommer att hålla till i före detta Café Dreambooks lokal på Kungsgatan i Sala. Nu hoppas Åke Lantz och Leif Myrberg att många vill skänka saker till verksamheten.

Annons

Annons

– Gåvor och stöd är också välkomna, säger Åke Lantz.

Den officiella insamlingen av prylar för verksamheten börjar måndag den 14 november och till första advent är det tänkt att man ska kunna börja låna saker från Fritidsbanken.

– Vi deltar i Mångfaldsmässan i Lärkhallen på lördag och det går att börja lämna in saker till oss där, säger Åke Lantz.

Det kan så småningom bli flera insamlingspunkter, exempelvis vid Lärkhallen och Idrottshallen.

Fritidsbanken kommer att hållas öppen måndag till fredag och sysselsätts med personal som arbetstränar eller är i någon arbetsmarknadsåtgärd.

Läs också: Kändisar kryddar mångfaldsmässa – lokala verksamheter i Sala visas upp

Det kan bli så att Fritidsbanken även kommer till Heby kommun inom en snar framtid. Landstinget i Uppsala län beslutade häromdagen att man ska bidra med pengar till ett projekt för att starta fritidsbanker i samtliga kommuner i Uppsala län

– Vi tycker att fritidsbanker är en bra idé, som bidrar till att fler kan få chansen att prova på olika sporter och vara fysiskt aktiva utan att det behöver bli dyrt och krångligt. Genom att man återanvänder utrustning ger det också miljövinster, säger Malena Ranch (MP), ordförande för vårdstyrelsen.

Upplands idrottsförbund får 920 000 kronor i bidrag från landstinget för att försöka etablera fritidsbanker i samtliga kommuner i Uppsala län.

Annons

– Fritidsbanker fungerar som mötesplatser som alla i samhället kan utnyttja. Det kan bidra till bättre folkhälsa, och är samtidigt en viktig pusselbit för det lokala integrationsarbetet, säger Malena Ranch.

Nu har SA:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera SA:s nyaapp här.


Mikael Stenkvist

0224-561 51
mikael.stenkvist@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan