Annons

Annons

Annons

Ny vårdcentral i Östervåla

Ny vårdcentral på Östervåla prioriteras bort: "Vi fattar beslut om det här framöver"

Trots att det gått två år sedan en vattenläcka på Östervåla vårdcentral gjorde att vårdverksamheten fick flytta till paviljonger, finns ännu inget beslut om hur eller när permanenta lokaler kan stå klara. Enligt Johan Edstav (MP) beror det på att landstinget tvingats prioritera andra byggnationer.

Tidigare i november ställde Hebys landstingspolitiker Annika Krispinsson (C) en fråga till Johan Edstav (MP), fastighetsnämndens ordförande i landstinget, om när Östervåla vårdcentral kan få flytta till permanenta lokaler igen.

– Det händer ingenting i frågan. Jag får onda vibbar av det, för ambitionen var från början att renovera lokalerna. Sedan kom man på att lokalerna kanske inte var helt bra för verksamheten och då kunde man i stället passa på att se över hur lokalbehovet ser ut. Det är förstås jättebra att göra i samband med vattenläckan, men nu går tiden och det händer ingenting, sade Annika Krispinsson då till SA.

Läs mer: Krispinsson vill ha besked om vårdcentral

Annons

Annons

Arkivbild: Östervåla vårdcentral

Bild: Adam Sjöborg

Ännu finns inget beslut om hur landstinget ska göra med vårdcentralens gamla lokaler som nu står tomma medan primär- och folktandvård drivs i tillfälliga paviljonger. Att processen kring vårdcentralen nu står stilla beror enligt Johan Edstav på att man har behövt prioritera andra, mer akuta lokaler inom landstinget.

– Vi har väldigt mycket byggnationer på gång i landstinget. Vi har inte gjort så stora satsningar på nybyggnationer av fastigheter på flera decennier. De nya fastigheter vi bygger på till exempel Akademiska sjukhuset har en lokalkostnad med exploatering och byggnation på två miljarder. Då inser man att våra resurser för att planera byggnation och följa upp byggnationer är begränsade inom landstinget. Det gör att vi måste prioritera det som är mest akut för oss. Vi kommer att fatta beslut om det här framöver. Men exakt när vi kan fatta beslutet kan jag inte svara på, säger Johan Edstav.

Genom beslutsprocessen kommer landstingets fastighetsnämnd dels att se över hur lokalbehovet ser ut.

– Verksamheten ska finnas kvar i Östervåla. Något annat beslut finns inte, men vad behovet är – om det kan vara fråga om renovering eller nybyggnation – det är inte klart. Vi behöver se över om vi ska behålla lokalerna som har fått rätt så omfattande skador, eller om vi ska bygga helt nya lokaler. I så fall handlar det också om att hitta lösningar för folktandvården som också finns i lokalerna. Det är där vi står i dag, säger Johan Edstav.

Läs även: Vårdcentral får lämna skadade lokaler


Julia Engström

0224-561 38
julia.engstrom@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan