Annons

Annons

Annons

Sala

Poliser kritiseras efter ingripande mot mc-klubben Red Devils

Två poliser kritiseras efter ett ingripande mot Red Devils år 2015 – då de omhändertog två personer trots att de inte var särskilt berusade och trots att de befann sig på privat mark. "En polis får aldrig låta sig påverkas av irritation och ilska", skriver Justitieombudsmannen i beslutet.

Justitieombudsmannen, JO, har utrett ett polisingripande som skedde natten till den 12 juli 2015 vid dåvarande Olsbo Motorförening, som numera kallar sig Red Devils Mc Sala, vilket är en supporterklubb till Hells Angels. Polisen bedrev spaning mot fordon på fastigheten.

Under kontrollen kom två personer fram till polisen och bad dem att lämna platsen – varpå polisen valde att omhänderta personerna på grund av att de var berusade och aggressiva, det vill säga enligt LOB (lagen om omhändertagande av berusade m.m).

Läs också: Mc-klubb anmäler polisen för övergrepp vid insats

De två personer som omhändertogs var medlemmar i det som numera kallas Red Devils. De anmälde händelsen till polisen och till JO – och kunde uppvisa en film på delar av ingripandet. Klubbmedlemmarna har framhållit att de inte var berusade och att de befann sig på privat mark. De ska ha bett om att få göra ett utandningsprov men nekades, enligt anmälan.

Annons

Annons

Läs också: Mc-gänget Red Devils har återuppstått i Sala

Att någon har druckit alkohol och uppträder aggressivt innebär [...] inte i sig att förutsättningarna för ett omhändertagande enligt lagen om omhändertagande av berusade personer m.m. är uppfyllda.

Ur JO:s utredning.

Polismyndigheten har, å andra sidan, yttrat sig i ärendet och hävdat att personerna luktade starkt av alkohol och uppträdde mycket aggressivt. Varken poliserna eller vakthavande befäl har gjort en felaktig bedömning, anser myndigheten.

Polisanmälan som mc-klubben gjorde ledde inte till något åtal eftersom chefsåklagaren vid Särskilda åklagarkammaren lade ner förundersökningen den 30 juli 2015. Men däremot får klubben delvis rätt av JO, vars utlåtande kom i dag, torsdag.

JO:s utredning har visat att polisen omhändertog personerna utan grund. JO:s utredare skriver att det inte finns uppgifter om att personerna varit så berusade att det var skäligt att omhänderta dem. Filmen från ingripandet har visat att deras tal inte var påverkat, vilket det normalt brukar vara vid hög alkoholpåverkan. JO poängterar att en polis aldrig får låta sig påverkas av irritation och ilska.

Annons

Den bedömning som poliserna gjorde kan inte anses ligga inom ramen för vad som är godtagbart.

Ur JO:s utredning.

JO invänder däremot inte mot det spaningsarbete som ledde fram till händelsen.


Julia Löndal Jonsson

021-19 92 38
julia.jonsson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan