Annons

Annons

Annons

Sala

JO: Rätt att intagen inte fick låna bok om IS

En intagen på anstalten Salberga anmälde en händelse till JO för ett år sedan. Han kände sig diskriminerad på grund av att han var skäggig och muslim, då han inte fick låna en bok om jihadister utan att boken först kontrollerades. Men JO ställer sig nu bakom kriminalvårdens agerande.

När bibliotekarien gick runt på avskildhetsavdelningen i mars 2016 ville en intagen låna boken "Jihadisternas återkomst". En av kriminalvårdarna som följde med bibliotekarien reagerade över titeln och bad om att boken skulle läggas undan för bedömning av innehållet.

När det väl hade konstaterats att boken inte hade innehåll som uppmanade till brott godkändes lånet. Då hade den intagne dock redan omplacerats.

Annons

Annons

Den intagne har anmält händelsen då han känt sig diskriminerad på grund av sin religiösa uppfattning eller skäggväxt. Han påpekade i sin anmälan att andra intagna hade fått läsa boken utan att någon vårdare stoppat det tidigare.

Jag kände mig diskriminerad då jag har en skäggutväxt på ansiktet och kände att vårdarna kollade på mig på ett konstigt sätt.

Ur JO-anmälan.

"Jag skulle förstå om det skulle vara så att jag satt för något terrorliknande brott, men det gör jag inte. Jag kände mig diskriminerad då jag har en skäggutväxt på ansiktet och kände att vårdarna kollade på mig på ett konstigt sätt", skriver den intagne i sin anmälan till JO.

"Med denna JO-anmälan önskar jag få en rätsida på denna händelse, jag önskar få en förklaring på varför jag inte får läsa den ovannämnda boken, är det för att jag är muslim..."

Kriminalvårdaren har svarat att han skulle ha agerat likadant oavsett vem som ville låna boken.

På onsdagseftermiddagen kom Justitieombudsmannens beslut i ärendet – som konstaterar att kriminalvårdarens agerande inte var diskriminerande. Kriminalvården har rätt att begränsa intagnas tillgång till vissa böcker. Den tid det tog att kontrollera bokens innehåll, två dagar, var acceptabel.

Annons


Julia Löndal Jonsson

021-19 92 38
julia.jonsson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan