Annons

Annons

Annons

Sala

Red Devils advokat JO-anmäler polisen efter tumult i tingsrätten

Polisen kroppsvisiterade vänner till de åtalade Red Devils-medlemmarna från Sala på plats utanför tingsrätten i Västerås i fjol och försökte dessutom hindra att händelsen filmades, enligt klubbens advokat som anser att polisens ingripande var olagligt och nu anmäler polisinsatsen till JO.

Justieombudsmannen, JO, som bland annat har till uppgift att granska polisens tjänsteutövning, har nu att ta ställning till om polisen höll sig inom lagens råmärken eller om polisen överskred sina befogenheter i samband med rättegången i tingsrätten.

Detta blir andra gången JO får fälla ett avgörande i samma ärende – den 26 januari kom JO med viss kritik i samband med att polisen gjort en razzia mot mc-klubben Red Devils klubblokal utanför Sala och bland annat omhändertagit två personer som i polisens ögon var för berusade och aggressiva.

Annons

Annons

JO:s utredning kom fram till att polisen gjort fel och att de två mc-klubbsmedlemmarna som omhändertogs inte var så berusade att det fanns lagligt stöd att placera dem i en fyllecell.

Omhändertagandet i sig blev stökigt och de två Red Devils-medlemmarna som omhändertogs blev efteråt åtalade för våldsamt motstånd. I samband med rättegången skedde ytterligare sammanstötningar mellan polisen och personer med Red Devils-koppling.

Läs också: Red Devils återuppstår i Sala

Bild: Kenneth Hudd

Advokaten anser in sin anmälan till JO att polisen trakasserade flera vänner till de åtalade genom att visitera dem och begära legitimation utan brottsmisstanke, vilket krävs för att en sådan polisaktion ska vara laglig påpekar advokaten.

Advokaten filmade tumultet utanför Västmanlands tingsrätt i Västerås och hävdar att han blev stoppad av polisen på ett sätt som advokaten anser saknar lagstöd (en polis ska ha ställt sig framför kameran) samt att han även i sin tur blev filmad av polisen, vilket heller inte var lagligt enligt advokaten.

Annons

Advokaten "hemställer således vördsammast", som det står i anmälan, att JO ska utreda om polisen begått några fel i samband med tingsrättsförhandlingen.

Annons

JO har beslutat att inleda en utredning och begär nu in informationen från Västmanlandspolisen om det som skedde utanför Västmanlands Tingsrätt i samband med rättegången den 11 maj förra året.

JO vill veta hur kroppsvisitationer och identitetskontroller gick till och de rättsliga grunderna för dessa, liksom för hur polisen agerade i samband med att advokaten filmade händelserna.

Polisen har fram till den 24 april på sig att svara.


Anders Edström

021-19 92 25
anders.edstrom@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan