Annons

Annons

Annons

Sala

JO-kritik mot Salberga efter fånges isolering

Salbergaanstalten gav inte en fånge tillräcklig information om de uppgifter som lett till hans placering i isolering. Det skriver Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning och kritiserar anstalten.

JO slår även ned på att ett beslut om att utfärda en varning mot fången för regelbrott varit otydligt.

Salbergainternen anmälde fallet till JO för granskning den 29 oktober 2015 sedan han kritiserat att han blev placerad i isolering utan att ha fått reda på skälen bakom detta beslut.

Han ska även i anslutning till detta ha fått en varning för att ha brukat våld mot en medfånge utan att ha fått reda på var, när och hur detta skulle ha skett.

Annons

Annons

Salberga.

Bild: Mikael Stenkvist

Internen själv förnekar att han skulle ha varit inblandad i något våldsdåd. När han efter påstötning om orsaken till isoleringen och varningen , som inte gav något resultat, och att han ville se dokumentationen bakom beslutet men nekades därtill – då fattade han beslutet om att JO-anmäla Salberga för den i hans tycke bristfälliga hanteringen.

Beslutet att hemlighålla uppgifter fattade Salberga för att skydda andra intagna.

JO skriver i sitt utlåtande att Salberga hade behövt vara mer öppna och tydliga med bakgrunden till isoleringen och varningen, men den kritik som utdelas är av det mildare slaget. JO visar samtidigt förståelse för den grannlaga uppgift det är att balansera mellan anstaltens underrättelse- och kommunikationsplikt gentemot fångarna samtidigt som säkerheten ska kunna säkerställas och bibehållas för Salbergas samtliga intagna.


Anders Edström

021-19 92 25
anders.edstrom@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan