Annons

Annons

Annons

Hyrestvisten på Folkets hus i Sala

Folkets Hus: Gunnarsson straffar oss och vi tänker överklaga

Folkets hus i Sala är en samlingsplats för flera föreningar och många aktiviteter. Men Sverigedemokraterna är inte välkomna.

Bild: Niklas Norén

Folkets Hus i Sala straffas av kommunpolitiker för att vi nekar uthyrning till SD

Kultur och fritidsnämnden tog vid sitt senaste möte ett beslut att straffa Sala Folkets Hus-förening för att vi i enlighet med vår värdegrund om alla människors lika värde inte hyr ut våra lokaler till rasistiska, främlingsfientliga eller icke-demokratiska grupperingar. Ur protokollet från nämndens möte: ”Sala Folkets hus får en reducering från driftsbidraget med tio procent mot bakgrund av att nekat hyresgäster att hyra utan skälig grund”.

Annons

Vi kommer inom de närmaste dagarna skicka in en överklagan till förvaltningsrätten i Uppsala för att de ska överpröva kommunpolitikernas orimliga beslut.

Annons

Den 10 december 1948, tre år efter andra världskrigets slut, antog FN:s generalförsamling den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.Den första artikeln handlar om alla människors lika värde. Det kan vara värt att påminna om idag då de mänskliga rättigheterna dagligen utmanas och ifrågasätts av rasistiska, populistiska och exkluderande rörelser. Rörelser som idag vinner framgångar och flyttar fram sina positioner, det senaste beviset på detta är AFDs framgång i tyska valet.

Vi inom Folkets Hus och Parker vill inte medverka till att dessa rörelser växer och skapar acceptans för strategier, politik och konkreta handlingar vars syfte är att motverka jämlikhet, jämställdhet och allas lika värde. Rörelser som utgör ett konkret hot mot vår demokrati.

Folkets Hus ska vara en plats där man respekteras och inte möts av hot eller hat, en plats där man känner sig välkommen och trygg, var man än kommer ifrån eller vilken religion man än tillhör. En plats för kultur, bildning, samtal och debatt där alla individer är välkomna att delta.

Som idébaserad folkrörelse som står upp för de mänskliga rättigheterna måste vi ha oinskränkt rätt att formulera vår värdegrund och agera utifrån den. Vi är chockade att kultur och fritidsnämnden beslutat att straffa oss då vi agerar utifrån en princip som springer ur de mänskliga rättigheterna.

Annons

Att ett parti utnyttjar det demokratiska styrelseskicket för att nedmontera demokratin har vi sett tidigare, nazisterna kom till makten genom demokratiska val på trettiotalet. Att inte förstå detta vittnar både om historielöshet och ignorans.

Annons

Kommunstyrelsens ordförande Carola Gunnarsson från Centerpartiet ställer sig bakom den utdömda ”straffavgiften”. Vi hade förväntat oss att hon som tillhör ett parti som beskriver sig som liberalt, värnar och försvarar civilsamhällets rätt att agera med utgångspunkt i de mänskliga rättigheterna. Att inte göra det när populistiskt tankegods får allt mer utrymme är en mycket oroande utveckling som skrämmer oss.

Måns Gustafsson, ordförande Sala Folkets Hus-förening

Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker


salaallehanda.com/insandare

insandare@salaallehanda.com

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan