Annons

Annons

Annons

Sala

Efter upploppet: Kriminalvården svarar på fånges kritik

På måndagskvällen den 11 september i år bröts kvällsfriden på Salbergaanstalten. Nio fångar täckte över övervakningskamerorna och slog sönder inredning.

Text

Det här är så nära allmänheten får gå och från utsidan ser allt lugnt ut på Salbergaanstalten varje dag. Men på insidan kan det vara desto mer våldsamt – efter ett upplopp fick en avdelning totalrenoveras innan fångar kunde bo där igen.

Bild: Mårten Arvidsson

Annons

I efterhand JO-anmälde en annan fånge som inte deltog i upploppet sättet han och andra behandlades på.

Som vi tidigare berättat [+] kallades anstaltens insatsstyrka till platsen, polis larmades också, och efter ett par timmar lyckades man få kontroll över fångarna som deltog.

Annons

Annons

Skadorna på den del av anstalten där upploppet skedde blev omfattande. Även övriga delar av anstalten påverkades direkt eller indirekt under kortare eller längre tid.

Men en fånge som inte deltog i upploppen JO-anmälde anstalten i efterhand, vilket vi också tidigare berättat.

Fången menade att samtliga intagna – även de som satt på en annan avdelning och inte misskötte sig – utsattes för kollektiv bestraffning, avbruten vatten- och elleverans och annat.

Justitieombudsmannen, JO, önskade att Kriminalvården skulle uttala sig om uppgifterna från fången, det har Kriminalvården nu gjort.

Kriminalvården menar att det var absolut nödvändigt att stänga av el och vatten under den tid som upploppet pågick. Man tillbakavisar också flera av fångens uppgifter om att han skulle ha blivit illa behandlad och förnekats sin medicin.

Att man var tvungen att stänga av även avdelning som inte ingick i upploppet berodde enligt kriminalvården på att det var osäkert om upploppet spridit sig då det var öppet mellan avdelningarna.

Kriminalvården poängterar också att allvaret i händelsen gjorde att man fick tillgripa särskilda åtgärder – under flera veckor fick den upploppsdrabbade avdelningen hålla stängt för reparation.

JO kommer att granska såväl fångens som kriminalvårdens uppgifter och därefter antingen utreda saken vidare eller fatta ett beslut.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan