Annons

Annons

Annons

Centrum

Polisen höll kvar 500 män efter misstänkta färjevåldtäkten – får skarp kritik

Stockholmspolisen höll kvar omkring 500 män på en färja efter en misstänkt våldtäkt. Nu får polisen kritik från JO.

Text

Bild: Jan Ernheimer

Annons

Den 30 mars 2016 anmäldes en våldtäkt på en studentkryssning på Silja Galaxy. Når färjan kom in i hamn i Stockholm beslutade polisen att hålla kvar flera män på båten för kroppsbesiktning medan alla kvinnor fick gå i land.

Flera gymnasieelever från Västerås, Hallstahammar och Sala var ombord på båten och deras hemresa blev försenad på grund av det inträffade. Totalt var närmare 1700 ungdomar från mellan- och Sydsverige med på resan.

Männen som hölls kvar fick passera bakom en spegel. Bakom spegeln satt brottsoffret och förhoppningen av att hon skulle kunna peka ut eventuella misstänkta. Ingen av männen pekades ut. Först senare greps fyra män från Västerås som misstänkta för våldtäkten. Männen åtalades men friades genom att tingsrätten ogillade åtalet mot dem.

Annons

Annons

En av männen som hölls på färjan kvar anmälde senare polisens agerande till Justitieombudsmannen (JO). Mannen ifrågasatte polisens agerande som bland annat innebar att han missade sitt flyg.

Nu får polisen också kritik från JO för sitt agerande, rapporterar SVT Nyheter. Enligt JO är det uppenbart att samtliga manliga passagerare inte kunde misstänkas för våldtäkten och därför fanns inte heller förutsättningar att besluta om kroppsbesiktning av dem.

JO skriver också i sitt beslut att det inte är acceptabelt att polisen har vidtagit en åtgärd som saknat stöd i lag och som fått till följd att ett stort antal personer fått sin rörelsefrihet inskränkt, uppger SVT Nyheter.

Läs även:

Misstänkt våldtäkt på studentkryssning

Rättegång mot misstänkt färjevåldtäkt är inledd

Hängdes ut för färjevåldtäkten – får skadestånd av staten

Polisens agerande vid färjevåldtäkten granskas

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan