Annons

Annons

Annons

Fotboll

Fria byten slopas i tre fotbollsserier efter stark kritik – ersätts av fem byten

I december beslutade Svenska Fotbollförbundet att införa fria byten i division 2 och 3 för herrar och division 1 för damer.

Nu har beslutet rivits upp och ersatts med ett nytt beslut som togs under tisdagen.

I de tre serierna gäller nu max fem byten per lag och bytena får genomföras vid tre tillfällen per match med halvtid undantagen.

Efter det nya beslutet kommer inte alla avbytare kunna bytas in i i division 2 och 3 för herrar och division 1 för damer. Bild: TT

Annons

Under den senaste månaden har beslutet att införa fria byten i herrarnas division 2 och 3 samt i damernas division 1 fått stark kritik.

Kritiken var så pass stark att förbundet tvingades kalla in till ett extra representantskapsmöte för att reda ut frågan om huruvida det ska vara fria byten eller inte i de tre serierna efter att det i december tagits ett beslut om att införa just fria byten.

Annons

Ett möte som slutade med att det inte längre kommer vara fria byten som gäller då 34 av 42 röstberättigade ville att beslutet från i december skulle rivas upp.

Annons

Istället beslutades det att, i de tre serierna, kommer att kunna ske upp till fem byten per lag. Bytena kommer att få genomföras vid tre tillfällen under matchens gång och får inte vara av flygande karaktär.

"Förbundsstyrelsens motiv till sitt nya förslag var dels att finna en balans mellan syftet med motionen (från Hallands FF) att fler spelare ska kunna delta i spel i de lägre förbundsserierna, dels ambitionen att begränsa de av berörda föreningar framförda upplevda negativa sportsliga konsekvenserna. Liksom även vad de tävlingstekniska konsekvenserna skulle innebära för andralag i distriktsserierna med avbytarsystem" skriver förbundet på sin hemsida.

LÄS OCKSÅ

SvFF kan riva upp beslutet om fria byten – ordnar extramöte

► Spikat: Fria byten i tre fotbollsserier – trots protesten: "Inte utvecklande"

► (+) Kumla och Örebro Syrianska skeptiska till fria byten – förändringen mer välkommen på damsidan: "Utvecklande för de unga"

Annons

Annons

► (+) Fotbollsprofilerna sågar beslutet om fria byten: "Blir lätt ett löjets skimmer över det"

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan