Annons

Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: Valet är inget jippo eller skämt

Skär ner på käcka idéer

Text: 

Ta valdagen och demokratin på allvar. Foto: Jessica Gow / TT

Annons

I valet 2014 valdes ett antal västmanlänningar in i kommunfullmäktigeförsamlingar - "på rent kul". Personer blev uppskrivna på vallistor av sina kompisar på "skämt". När de sedan valdes in blev det en "jobbig situation", framgår av ett inslag i P4 Västmanland (19/3).

Nu införs en ny samtyckesregel, berättar Emma Svensson som är valsamordnare på Länsstyrelsen. På valmyndighetens hemsida finns en blankett för samtycke, för kandidater som inte är anmälda av ett parti.

Annons

Men man har som kandidat fram till och med fredag 7 september möjlighet att ge sitt samtycke. Det är alltså svårt att till hundra procent "lita" på vallistorna på valdagen, men det minsta man kan begära är att folk tar valet på allvar. Att skriva upp sina kompisar på ett partis lista "på kul" är att ha en slapp inställning till demokratin.

Annons

Med risk för att låta mossig, valet och valdagen borde ses som något högtidligt. Vi skulle med fördel kunna skära ner på käcka idéer.

För ett tag sedan skrev jag om kommunala projekt för att höja valdeltagandet, i till exempel Södertälje ska man nu locka "invandrare till valbåsen" med tårta och bakning. Som om inte invandrare skulle kunna gå och rösta utan lustiga projekt.

Alla väljare som vill rösta har ett eget ansvar att sätta sig in i samhällsfrågor, vi talar trots allt om myndiga personer. Och det är de politiska partierna som ska "locka" människor till valbåsen genom att argumentera för sin politik, inte kommunala tjänstemän med tårtspade i hand.

Tidigare har man i Botkyrka och Norrtälje kommun kunnat rösta på hamburgerkedjor. Kommunernas valnämnder samarbetade med bland annat McDonald’s för att få förstagångsväljare att rösta. Inget fel på hamburgare, men varför inte i stället uppmuntra ungdomar att ta sig tid att reflektera och gå till sin vallokal? Att rösta är inget man gör med flottiga fingrar och i all hast.

Annons

Olle Wästberg, ordförande i 2014 års demokratiutredning, har föreslagit att 16-åringar på försök ska få rösta i kommande två kommunalval. Wästberg har även uttryckt sig positivt om e-röstning i rådgivande kommunala folkomröstningar.

Annons

Tanken - att uppmuntra till deltagande - är god, men risken är att valen tas ännu mindre på allvar. Om man är för omogen för att få gifta sig och ta körkort, varför ska man då vara mogen för viktiga lokalpolitiska beslut?

Den svenska demokratin är stark och tål en hel del. Och förmodligen är demokratins stabilitet vad som också får folk att inte ta valet på blodigt allvar. Det är inte på liv och död att "på skämt" sätta upp sin kompis på en valsedel. Men vi ska vara rädda om det vi har, det många runt om i världen drömmer om.

Annons

Annons

Till toppen av sidan