Annons

Annons

Annons

Annons

Haga

Massiv polisinsats mot grova brott i Västerås – insatsstyrka slog till mot villa

(Uppdaterad 22.00) Polisen har under onsdagen funnits på plats på flera adresser i Västerås. Det rör sig om riktade insatser mot grov organiserad brottslighet, bland annat misstänkta vapenbrott, narkotikabrott och penningtvätt.

Text: 

Medlemmar av polisens insatsstyrka lämnar en av adresserna.

Bild: Tony Persson

Annons

En person har anhållits för grovt vapenbrott.

Insatserna ingår, enligt polisen, i den så kallade Operation Lynx, som är en ”långsiktig satsning mot grov brottslighet och kriminella nätverk”. Enligt polisen har ”lokala och regionala resurser” under onsdagen ”samverkat för att genomföra insatserna, vilket har genererat en kraftig offensiv mot individer som misstänks för grova brott”.

Polisen har bland annat under eftermiddagen funnits på plats vid ett hus i Haga i Västerås samt under kvällen även en adress på Bjurhovda.

Två operatörer från den regionala insatsstyrkan lämnar huset på Haga.

Bild: Tony Persson

Annons

Adressen på Bjurhovda har samband med en 22-årig man som sedan tidigare misstänks för inblandning i grovt penningtvättbrott och som åtminstone tidigare i år suttit frihetsberövad som anhållen och häktad.

Annons

Under onsdagen fanns stora polisstyrkor på plats vid ett hus på Haga i Västerås där en husrannsakan har genomförts. Man har sökt igenom både huset och en bil utanför huset. Beslag har burits ut ur huset i beslagspåsar. Det rör sig om en större insats där, förutom delar av den regionala insatsstyrkan, även civilklädda och uniformerade poliser deltagit. Även hundförare bistod vid tillslaget

Polisen har enligt uppgift till VLT gjort husrannsakan mot huset i Haga med anledning av att det bebos bland annat av en man i 20-årsåldern som driver ett företag i Västerås. Polisen har även slagit till mot företagslokaler på Tunbytorp. Den aktuelle unge mannen har inte tidigare dömts för någon allvarlig brottslighet.

Polis på plats som VLT har pratat med ville inte uttala sig utan hänvisar vidare till polisens presstalesperson.

Ingen person uppges ha tagits med från Haga, däremot har en person anhållits misstänkt för grovt vapenbrott. Det är oklart vilken adress som här varit aktuell.

– Viktiga åtgärder i flera pågående utredningar med grova brott har genomförts. Vi har tagit flera beslag av vapen och upptäckt nya brott i samband med insatserna. Satsningen mot de kriminella nätverken är synnerlig viktig och vi är nöjda med resultatet från dagens arbete, säger Jare Pojlarevius, polisens kommenderingschef.

Nu pågår ett intensivt utredningsarbete med tekniska undersökningar, fortsatta förhör och genomgång av insamlat material för att säkra bevis.

Annons

Annons

I övrigt är polisen förtegen om detaljer kring onsdagens razzior.

– Jag kan inte säga mer än det vi gått ut med och berättat under onsdagskvällen, säger Johan Thalberg, polisens presstalesperson.

Kan du säga vilken ålder den person har som anhållits för grovt vapenbrott och vilken adress den personen har samband med?

– Nej, det kan jag inte göra i nuläget.

Poliser med beslagspåsar lämnar adressen i Haga.

Bild: Tony Persson

Stora polisstyrkor fanns på plats vid adressen på Haga där ett av tillslagen rapporteras ha skett.

Bild: Tony Persson

Ett forrdon söktes igenom av polisen, det är oklart vem fordonet tillhör och om det kan sättas i samband med den misstänkta brottsligheten.

Bild: Tony Persson

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan