Annons

Annons

Annons

Familjen Rengart valde hemmabio med extra allt

På ytan är det ett ordinärt radhus, men invändigt döljer sig något utöver det vanliga. Med åtta sköna läderfåtöljer, en duk värdig en mindre biograf och en alldeles egen kiosk för biogodiset har familjen Rengart tagit begreppet hemmabio till en helt ny nivå.

Text

Annons

Ylva, Linda och Emelie Rengart har skaffat en riktig popcornmaskin till hemmabion. "Vi poppar alltid i kokosnötsolja precis som de gör på biograferna", säger Ylva. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vid en första anblick är det ingenting som avslöjar vad som döljer sig innanför ytterdörren på det vita radhuset i Upplands Väsby. Men det räcker att ta några kliv in i hallen för att inse att detta inte är ett vanligt hem. Här bor nämligen tre fullfjädrade cineaster. Ylva och Linda Rengart har, tillsammans med 19-åriga dottern Emelie, skapat en av Sveriges coolaste hemmabiografer.

I vardagsrummet står fyra färgglada, blinkande flipperspel uppställda längs väggen i en prydlig rad. Men det är en trappa ned som den verkliga magin sker. Här, i det som tidigare var husets gillestuga och källarförråd, har familjen byggt en hemmabiograf med tillhörande lounge som kan göra vem som helst grön av avund.

Annons

Annons

- Det började när Emelie var i yngre tonåren. Vi ville skapa ett ställe där hon kunde vara med sina kompisar, kolla på film och ha mysigt, i stället för att hänga ute. Så vi skippade semesterresan det året och satsade på att bygga en riktigt bra hemmabio, säger Ylva som själv har haft ett stort intresse för ljud och bild ända sedan barnsben.

- Redan som tioåring satt jag och skruvade isär högtalare och tv-spel för att se om jag kunde få till ännu bättre ljud, säger hon.

Ylva, Emelie och Linda Rengart har skaffat en riktig popcornmaskin till hemmabion. "Vi poppar alltid i kokosnötsolja precis som de gör på biograferna", säger Ylva. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Bioduken är 154 tum och i taket finns 2 500 fiberoptiska trådar som lyser upp salongen och kan skapa ett fyrverkeri. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Nu har Ylva verkligen fått utlopp för sitt intresse. I familjen Rengarts hemmabiograf har ingenting lämnats åt slumpen. Det finns plats för åtta biobesökare i salongens sköna läderfåtöljer – självklart med tillhörande drickahållare och inbyggd fällfunktion. Den 154 tum stora bioduken är perforerad för att ljudet ska kunna passera. Salongen har inte mindre än 19 högtalare, varav fyra döljer sig i det nedsänkta taket, samt fyra basar. Allt är noggrant utplacerat för bästa möjliga ljudupplevelse. På golvet ligger en röd heltäckningsmatta och i det specialbeställda akustiktaket lyser en stjärnhimmel av 2 500 fiberoptiska trådar upp salongen. Då och då exploderar de i ett fyrverkeri. All teknik i biografen styrs med en app i telefonen.

- Tekniken är egentligen Ylvas stora intresse från början, men jag har lärt mig en hel del under de här åren, så nu kan även jag skruva och fixa, säger Linda och tillägger att det för hennes del ändå är upplevelsen som står i centrum.

Annons

- Att komma ner hit och sätta på en bra film tillsammans med familj och vänner är en superskön verklighetsflykt, säger hon.

Annons

Att gå på vanlig bio är inget som varken Linda eller Ylva gör längre. Emelie kan möjligen tänka sig att gå på någon premiär om det är en film hon absolut inte har tålamod att vänta in. Men alla tre föredrar att se film hemma i sin egen "Circus Cinema" som de har döpt hemmabion till. Emelie påpekar att det är lugnare och skönare att se på film hemma.

- På bio måste man ju stå ut med att folk pratar, hostar och prasslar med papper. Vi har skönare stolar också, säger hon.

Favoritfilmen är 60-klassikern "Breakfast at Tiffany’s". Linda föredrar naturfilmer och Ylva gillar "Pay it forward".

- Men sätter de på en skräckfilm får de klara sig utan mig, det tål jag inte, säger Ylva med ett skratt.

Utanför biosalongen finns det en bar och samlarobjekt från olika filmer. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Samlarobjekt och andra prylar som hänger ihop med filmerna finns utställda i familjens lounge. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Bredvid biosalongen ligger loungen där familjen brukar hänga med kompisar och spela flipper- och arkadspel. Här finns också en inbjudande bar och en hel kiosk fylld av gammeldags godis som tefat, citronkola och karamellstänger.

- Kiosken är Lindas och Emelies verk. De ville absolut ha den i retrostil med rutigt golv och godis i glasburkar, berättar Ylva samtidigt som hon visar upp en annan stolthet, den rödgula popcornmaskinen på hjul.

Annons

- Vi poppar alltid i kokosnötsolja precis som de gör på biograferna. Det är godast!

Förutom alla filmer som täcker väggarna – familjen äger cirka 3 000 – är loungen i Circus Cinema inredd med olika filmrelaterade prylar. Högst upp på baren står en Oscarstatyett, från hyllan kikar Chewbacca och Hulken ned och på väggen hänger bioplanscher i ljusboxar.

Annons

- Det är de små detaljerna som är så viktiga. Jag är jämt på jakt efter saker som kan passa in här, säger Ylva.

Samma år som biografen stod klar, 2014, kammade Ylva och Linda hem första priset i Hembio-SM. Och nyligen medverkade de i Kanal 5:s program "Sveriges bästa man cave" där de placerade sig som nummer tre, en hårsmån från andraplatsen. Men att kalla sin Circus Cinema för "man cave" har de ingen lust med.

- Det är ett förlegat ord, jag tycker "mys cave" är bättre i så fall, säger Linda och Ylva håller med:

- Vi får ofta höra att "ni tjejer klarar väl inte det där tekniska och byggandet". Men det är helt och hållet vi själva som har byggt allt här, med hjälp av Emelie och fyra av hennes barndomskompisar.

Runt 3 000 filmer finns uppradade längs väggarna. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Linda, Emelie och Ylva Rengart. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Ylva har svårt att uppskatta hur mycket tid de har lagt på sin hemmabiograf eftersom det är ett ständigt pågående projekt. Men det är ett antal timmar.

- Vi höll på hela semestern, cirka en månad, för att bygga grunden. Sedan fortsatte vi att jobba med detaljerna och har byggt om och uppdaterat allt i omgångar.

Annons

Hon har redan storslagna planer på nästa projekt.

- Vi ska snart byta ut bioduken till den allra senaste tekniken med ljudtransparenta dukar och vi ska skaffa ett riktigt biodraperi i röd sammet, precis som på gamla fina biografer. Sedan kommer jag alltid på nya idéer och när tekniken går framåt vill jag förstås hänga med, då blir det lätt nya projekt, säger Ylva.

Karin Cedronius/TT

I anslutning till bion står det nio flipperspel och två arkadspel. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Annons

Samlarobjekt och andra prylar som hänger ihop med filmerna finns utställda i familjens lounge. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Tre budgettips

Akustik

Täck kala golvytor med en tjock matta för att få bort rumseko. Häng tjocka gardiner eller draperier för fönstren, gärna mörkläggande. Soffkuddar dämpar också ljud. Dra ut böcker på några olika ställen i bokhyllan så att inte alla står i en rak linje.

Teknik

De flesta förstärkare har i dag inbyggd kalibrering. Kalibrera ljudet från den plats där ni kommer sitta mest. Har du inget hembiosystem kan du köpa en så kallad soundbar. De tar inte lika mycket plats och kan oftast simulera ett surroundljud. Det finns många bra märken som inte är så dyra.

Snacks

Gör som biograferna – poppa popcorn i kokosnötsolja i stället för vanlig olja. Då får du lite mer biosmak på dina popcorn.

Emelie Rengart ville ha en kiosk i retrostil, med godis i glasburkar. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Annons

Hemmabion har en egen Facebooksida: Circus cinema. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Om Circus Cinema

Yta: 60 kvadratmeter.

Antal flipperspel: nio.

Antal arkadspel: två.

Antal biostolar: sju fåtöljer och en massagestol de luxe.

Antal högtalare: femton i rummet, fyra i taket.

Antal basar: fyra.

Yta på duken: 154 tum.

Antal filmer: cirka 3 000.

Har egen Facebooksida, Circus Cinema och Instagramkonto, @circuscinema

För Pluskunder: 3 trendiga köksdetaljer du aldrig bör diska i diskmaskin

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan