Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: En stad i Västerås storlek ska ha ett häkte

Bra, ompröva beslutet

Det kanske blir ett häkte i Västerås, trots allt. Foto: Jessica Gow / TT

Annons

I slutet av förra veckan meddelande Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg, på ett möte i Västerås stadshus där häktet diskuterades, att "inga dörrar är stängda". Myndighetens beslut från i vintras - att ersätta häktet i Västerås med ett utbyggt häkte i Sala - kan alltså omprövas.

Mycket bra! Uppenbarligen behöver man väga in många faktorer när ett så stort beslut tas, och inte enbart se till den inledande kostnaden mellan två olika alternativ för placering.

När VLT nyligen granskade "häkteshaveriet" saknades det inte röster som berättade om problemen som uppstått till följd av att Västerås har saknat ett häkte efter branden 2015.

Annons

Annons

En redan pressad poliskår i länet har tvingats ödsla timmar på att långa sträckor transportera runt häktade. Dyrbar tid som hade kunnat ägnas åt att jaga kriminella och synas ute, som poliskommissarie Lars Jansson konstaterade.

Allvarligt är också det som advokater i Västerås har påpekat; rättssäkerheten påverkas när man som försvarare inte kan ha täta möten på grund av de längre avstånden till de häktade. Att en stad i Västerås storlek, där dessutom tingsrätt och polisens utredningsverksamhet finns, saknar ett häkte ställer onekligen till det.

I riksdagen har Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad vid ett flertal gånger lyft frågan, och nu har partiet dragit i gång en namninsamling för ett häkte i Västerås. Justitieminister Morgan Johansson har hittills svarat att beslutet är upp till myndigheten i fråga.

Som Richard Appelbom tidigare har nämnt här på ledarsidan har Sverige, till skillnad mot många andra länder, självständiga ämbetsverk. Fördelen med det är att myndigheterna slipper klåfingriga politiker, men en nackdel kan vara just det "stuprörstänkande" som präglat turerna kring häktet.

Annons

Helhetssynen brister när myndigheter bara ser till sitt eget bästa. Vad som för en myndighet kan verka vara ett klokt beslut betyder inte att beslutet är bra för andra myndigheter eller för samhället i stort.

Annons

Tidigare har Kriminalvården hävdat att beslutet att låta häktet i Salberga ersätta häktet i Västerås är "väl utrett och noga överlagt", men nu finns alltså en chans att göra annorlunda. Västerås kommunalråd Anders Teljebäck (S) bjöd in till mötet med Kriminalvården, där även representanter från polisen och rättsväsendet fanns på plats. Det är även bra att oppositionspolitiker som Haddad trycker på.

Regeringen ska inte detaljstyra myndighetsbeslut, men den kan åtminstone se till att budgetera för en fungerande verksamhet. Som Kriminalvårdens generaldirektör säger till VLT är det enkla svaret på häktets framtida placering: "pengar".

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan