Annons

Annons

Annons

Fotboll

BK30 pressade allsvenska Djurgården – nu väntar kniven mot strupen: ”Pressen har varit vår motståndare"

Årets bästa match för BK30 kom på onsdagskvällen, när man föll med 1–2 i Svenska cupen mot allsvenska Djurgården.

Nu väntar tre riktiga ödesmatcher för laget – som kan vara ute ur elitettan redan på söndag.

– Pressen är kanske det som varit vår största motståndare, säger lagets tränare Janni Di Paolo.

Text

Sannolikheten talar för att BK30 måste vinna sina tre sista matcher i elitettan för att ha en chans att rädda sitt kontrakt.

Bild: Rikard Bäckman

Annons

Mitt i bottendramat i elitettan blev det på onsdagskvällen ett lite annat fokus för BK30, när det var dags för sista omgången i kvalet till Svenska cupen.

En plats i vårens gruppspel stod på spel – men trots en fin match från BK30 blev allsvenska Djurgården för svårt.

När Lani Smith utjämnade till 1–1 i den 70:e matchminuten var man på väg att ta matchen till förlängning, men bara fem minuter senare skönt Ingibjörg Sigurdardottir in det 2–1 till Djurgården som kom att bli slutresultatet.

– Jag tycker att vi gör vår bästa match i år utifrån det motståndet vi möter. Spelmässigt, både i försvaret och offensiven, tycker jag vi gör en riktigt bra match, säger BK30-tränaren Janni Di Paolo till Sporten.

Annons

Efter en tung säsong där BK30 har varit inblandade i bottenstriden nästan hela vägen kunde man i matchen mot Djurgården spela utan press. Det tror Janni Di Paolo var en stor nyckel i den fina prestationen.

Annons

– Vi pratade vid genomgången innan matchen om att gå ut och njuta, spela utan press och krav. Det är klart att vi vill vinna och gå vidare, men det var inte det viktigaste nu. Pressen är kanske det som varit vår största motståndare, kvalitetsmässigt finns det mycket här. Men pressen har kanske varit lite för hög och för stor, men den fanns inte mot Djurgården. Då jobbade vi rätt i defensiven och i att få bort bollarna, vi lägger rätt i positionerna och offensivt hittar vi de ytor vi vill hitta. Mycket handlade om att gå ut och njuta av stunden.

Med tre matcher kvar att spela i elitettan för BK30 är läget prekärt. Man ligger sex poäng bakom både Ljusdal och Asarum, där Ljusdal ligger under nedflyttningsstrecket. Ljusdal har visserligen en match mer spelad, och BK30 har Asarum kvar att möta, men läget är ändå tydligt: Mycket talar för att BK30 måste vinna samtliga kvarvarande matcher för att rädda kontraktet. Redan nu på söndag kan det stå klart att elitettansejouren är över efter två säsonger.

– Det som talar för oss är att chansen fortfarande finns, då måste vi tro på det. Vi behöver göra vårt jobb och kan inte påverka något annat. Vi behöver vinna matcherna, vad de andra gör i sina matcher kan vi inte påverka.

Vad tror du matchen mot Djurgården betyder självförtroendemässigt?

– Med facit i hand kanske den här matchen hade behövt komma lite tidigare. Men jag tycker ändå det kommer i rätt läge där vi får spela bra. Tjejerna var nöjda med genomförandet efter matchen, inte med resultatet. Det är bara att konservera den känslan till resterande matcher, och få känna att det funkar.

Annons

Annons

Vad gör du som tränare för att försöka ta ner den här pressen du pratar om?

– Jag har försökt jobba med det hela tiden, egentligen. Både på träningar och matcher, att verkligen gå ut och bara spela loss. Ska man vara ärlig är det inte på liv och död, det är bara fotboll. Det behöver man ha med sig. Det finns viktigare saker, även om man känner hur viktigt det är när man är mitt i det. Vi måste ut och prestera, vilja vara hjälte och den som avgör. Ut och kör bara. Vi har verkligen dragit ner kraven på det sättet, och har jobbat mycket med det även på träning. Att pusha på varandra, hitta energi, känna glädje.

Matchfakta/Svenska cupen, omgång 3

BK30–Djurgårdens IF 1–2 (0–1)

Målen: 0–1 (3) Tempest-Marie Norlin, 1–1 (70) Alana Smith, 1–2 (75) Ingibjörg Sigurdardottir.

Varningar, BK30: Alana Smith

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan