Annons

Annons

Annons

Fotboll

Efter mardrömsåret – så ska BK30 ta sig tillbaka till eliten: "Mycket handlar om pengar"

Den blytunga säsongen är över. Nu ger sportchefen Bengt Gustavsson sin syn på BK30:s degradering från elitettan, det tuffa ekonomiska läget och löftet till fotbolls-Västerås:
– Vi ska ta oss tillbaka så fort som möjligt, säger han.

Text

Bild: Rasmus Ellvin

Annons

Det blev som väntat förlust i söndagens sista omgång mot topplaget KIF Örebro (0–4) och därmed kan en blytung säsong summeras där BK30 skrapade ihop endast 13 poäng på 26 matcher.

Klubben lyckades därmed inte förvalta den fina debutsäsongen i elitettan. Skador, spelartapp och en alldeles för tunn trupp är huvudorsakerna till degraderingen enligt sportchefen Bengt Gustavsson.

Och ytterligare en avgörande faktor är att man inte lyckades ersätta den rutinerade mittfältstrion (Jennifer Forsman, Rebecca Rulander och Emma Salmi) från ifjol.

– Det var otroligt tunga förluster som slog hårt mot laget. De gick inte att ersätta. Sedan har det varit för mycket skador. Så fort man fått tillbaka någon spelare har någon annan gått sönder. Det har inte blivit en bra konkurrens, vilket är nödvändigt.

Annons

Hur går ni vidare nu?

Annons

– Det är bara att se framåt och ta nya tag. Vi måste göra en utvärdering om varför det har gått så här dåligt och försöka hitta en väg tillbaka. Vi ska prata med stommen i spelartruppen, få dem att fortsätta och sedan försöka ta oss tillbaka så fort som möjligt.

Sportchefen Bengt Gustavsson.

Bild: Oliver Åbonde

Hur påverkar det här debaclet damfotbollen i Västerås och länet?

– Det är så klart inte bra men jag kan säga redan nu att vi inte kommer att lägga oss ner och dö. Vi vill visa att det kommer att finnas en satsning även nästa säsong.

– Skulle vi lägga ner och inte bry oss kan man ju fundera på vad som händer. Då försvinner talangerna. Så länge vi säger att vi vill tillbaka kan vi locka hit spelare och bygga en slagkraftig trupp.

Varför har ni inte lyckats få ihop en bättre trupp i år?

– Man kan se det på många olika sätt. Tittar man på vår omsättning är det vi och Böljan (slutade sist) som har lägst spelarbudget. Övriga lag ligger på det dubbla. Det säger en hel del. Mycket därför som vi har haft svårt att locka etablerade spelare.

Hur ska ni jobba framöver för att ta er tillbaka till elitettan?

Annons

– Att dra in mer pengar till spelartruppen är något som vi måste jobba extra hårt med för att lyckas bättre sportsligt. Man måste få västeråsarnas stöd för att kunna bygga ett bra lag. Mycket handlar om pengar.

– Det krävs nog en miljon extra i budget om vi kunna ta oss tillbaka och etablera klubben i elitettan men konkurrensen på sponsormarknaden är stor då vi har många elitlag i Västerås. De största klubbarna i stan tar nästan alla pengar. Vill man ha ett elitlag på damsidan måste man hjälpa till mer. Så enkelt är det.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan