Annons

Annons

Annons

krönikaIshockey

Per Hägglund
Hägglund: Efter de senaste veckornas galna hockeydraman – de här matcherna måste få leva vidare

Ähum, förlåt, men är det okej att ändra sig?

Visst, ensamsutredare Ola Lundberg har sina poänger med sitt förslag, men efter de senaste veckorna – rör inte inte direktkvalet till SHL!

Det kan vara bland det häftigaste vi har i idrotts-Sverige, så tack för er heads up, Leksand och Oskarshamn.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Efter de senaste galna veckorna kanske det är läge att titta en extra gång på Ola Lundbergs förslag. Sportens och Hockeypuls krönikör Per Hägglund tänker i alla fall göra det. Bild: Pär Olert/Bildbyrån.

Annons

Jag vet vad jag skrivit och tyckt tidigare i frågan om Ola Lundbergs utredning, att jag spontant gillade förslaget att ett lag garanterat åker ur SHL och att ett lag garanterat går upp från hockeyallsvenskan.

Jag gillade det för att jag var livrädd för att SHL, med sina TV-miljoner, skulle bli en stängd liga och den dag "rätt" lag skulle gå upp, som Leksand och AIK, så skulle SHL låsa om sig och sedan kasta på bort nyckeln.

Visst, Leksand är där – men Oskarshamn? Jisses!

Jag spontangillade Lundbergs förslag för att SHL tvingades backa en aning, men efter de senaste veckorna går det ju inte låta bli att tänka om.

Trots mindre resurser, trots att de inte har feta plånböcker, trots att de inte har de där urtjustigt stora arenorna där de kan bjuda kunderna på komfort och spektakulära intron så är Oskarshamn i SHL. Lilla Oskarshamn, med mindre än 3 500 åskådare i publikkapacitet. Att dessutom Leksand tar steget upp visar att klivet mellan ligorna är lägre än på flera år.

Annons

Annons

Det är häftigt, det är bra, och det är en crosschecking på näsan på väldigt många.

Med facit i hand sett till de senaste veckorna hoppas jag att hockeyallsvenskans motförslag går igenom, att man kan spela om ytterligare en SHL-plats. Matchserierna Leksand-Mora och Oskarshamn-Timrå har varit långt mer intressanta, spännande och häftiga än SHL-slutspelet, trots att vi är framme i semifinaler där.

I kvalet har det handlat om liv eller död, om känslor, om glädje och sorg, om möjligheter och omöjligheter. Kort sagt, det har handlat om allt som gör idrotten häftig.

Nu tror jag att SHL aldrig kommer att backa ytterligare ett steg, att de tycker att det räcker med att bara ett lag riskerar åka ur, och därför, med de här kvalserierna på näthinnan, kanske skrotar Lundbergs förslag.

Jag skrev i en krönika för rätt länge sedan att det bästa vore att jumbon i SHL och vinnaren i hockeyallsvenskan skulle åka ur/gå upp, och sedan skulle nästjumbon i SHL få kvala mot ett allsvenskt lag. Det vore den perfekta lösningen i dag, men jag kan inte se att det förslaget kommer att klubbas igenom.

Så därför – det kanske är lika bra att låta allt vara som det är? Eller? Leksand och Oskarshamn har ju trots allt visat att inget är omöjligt, oavsett hur liten dörrspringan till finrummet är.

Efter att ha följt hockeyallsvenskan med lupp i tre år går det inte att komma i från att det är en häftig serie och i mångt och mycket kreativare, modigare och modernare än vad SHL emellanåt är. Titta på Leksand som jobbade hårdare än ett Mora vars spelare och ledarstab var helt utan idéer och motdrag.

Annons

Eller, titta på Oskarshamn, som spelade en snabb, konsekvent och modig hockey mot ett Timrå som över sju matcher inte räckte till, mycket på grund av ett försvarsspel som var lika stillastående som en cementblandare.

Och då ska vi ändå komma ihåg att hockeyallsvenskans klart bästa lag över 52 omgångar, AIK, fortfarande är ett hockeyallsvenskt lag.

Så med detta sagt: ni som bestämmer, fundera gärna en vända till innan ni röstar på enmansutredare Ola Lundbergs förslag.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan