Annons

Annons

Annons

Ishockey

HA TOPP 14: Lagbyggena just nu – vunnen dragkamp, planer i papperskorgen och orimliga (?) förväntningar

Silly season är i gång, och de hockeyallsvenska lagen är full färd med att bygga sina trupper inför säsongen 2019–20.
Varje lördag gör Hockeypuls redaktör Andreas Hanson listan "HA TOPP 14" där lagen rankas efter de senaste värvningarna och hur spelartrupperna ser ut just nu.

Text

Björklöven drömmer igen till näst intill orimliga proportioner, VIK vann kampen om målvakten Emil Kruse och Timrå liksom Mora har en upp och ner-vänd verklighet. Foto: Bildbyrån

Annons

1) Västerås (1) – fortsätter värva bra

Kommentar: Vann dragkampen om målvakten Emil Kruse, som därmed bildar målvaktspar med Jesper Myrenberg, J20-målvakten från Linköping som dock inte är officiellt presenterad.

Det ser ut som att Jonas Liwing, lagets poängbästa back den senaste säsongen, försvinner. Så prio nu för sportchef Zetterberg är säkert en back till första backparet samt några spetsforwards och en center av bra klass. Men VIK är fortsatt ett av lagen som ser allra bäst ut i hockeyallsvenskan just nu.

Anton Svensson, som imponerade under efter att han kom från Köping i slutet av säsongen, nappar på en chans med Tingsryd, där han säkert kommer få en större roll än han hade fått i VIK.

Annons

Annons

En nyhet som också kan få konsekvenser är att fystränaren Helena Ambjörn inte kunde lockas att stanna utan lämnade för ett annat jobb. Hon har hyllats för sitt arbete med laget, men hur det påverkar laget lär vi kanske få veta först om något år.

2) Björklöven (7) – enorma, orimliga (?) förväntningar på Kenttä

Kommentar: Till slut har så Björklöven även officiellt fått sin sportchef. Per Kenttä presenterades för fansen på ett evenemang som drog rejält med folk, fansen har fortsatt att samla in pengar till nyförvärv och i lokaltidningen sätts rubriker om att Kenttä kan få en staty i Umeå i framtiden.

Förväntningarna trissas upp – kanske till orimliga nivåer?

Det är uppenbart att Lövensupportrarna törstar efter framgång efter att mest ha blivit besvikna de senaste åren, men räcker det att nå slutspel för att ska Kenttä anses ha uppfyllt förväntningarna? Det verkar som att ett SHL-avancemang á la Oskarshamn är vad supportrarna ser framför sig.

Helt klart är att intresset och haussen kring Björklöven är enorm, och säkert kan dra till sig bra spelare med.

Kenttä säger sig ha planerat för nya jobbet sedan december, och säger sig nu främst leta efter "en målvakt, en förstecenter, en försteforward och några backar".

Per Kenttä får Lövenfansen att drömma om SHL. Foto: Bildbyrån

Annons

3) Pantern (2) – siktar högt

Kommentar: Efter en stark start på silly season har det inte presenterats något nytt i spelarväg hos Pantern den gångna veckan. Har en målvakt, tre backar och åtta forwards på kontrakt. Enligt uppgifter som Expressen publicerat så är det dock starka namn på gång in – målvakten Jonas Arntzen från Leksand, backen Emil Carnestad från Oskarshamn och centern Patrik Blomberg från Timrå är tre bra spelare i hockeyallsvenskan som bara bekräftar bilden av att Pantern bygger ett starkt lag för nästa säsong.

Annons

4) BIK Karlskoga (3) – viktiga förlängningar, men tungt tapp

Kommentar: Ricard Blidstrand lämnade för AIK och ett antal spelare tackades av, men BIK presenterade förlängningar av backen Alexander Leandersson och trotjänaren Carl Berglund.

Har två målvakter, fem backar och nio forwards på kontrakt. Av de med utgående kontrakt har sportchef Fröberg uppgett att man hoppas förlänga med backen Henrik Larsson, forwarden Fredrik Höggren och centern Juliuz Persson.

Ricard Blidstrand vänder hem till AIK efter två år i BIK Karlskoga. Foto: Bildbyrån

5) AIK (6) – bra värvning, och fler namn på väg

Kommentar: Presenterade nyförvärvet Ricard Blidstrand, som vänder hem till moderklubben igen. Han hade en stark säsong i BIK Karlskoga.

Uppges även försöka värva forwarden Johan Porsberger från Leksand samt Henrik Rommel från Vita Hästen, uppgifter centern själv bekräftat. "Inget är klart men vi har haft en kontakt" sade Rommel till Norrköpings Tidningar.

Däremot står det klart att Fredric Weigel inte kommer stanna, utan lämnar för spel i Finland.

6) Modo (4) – talanger stannar, och målvakt klar?

Kommentar: Presenterade i veckan viktiga förlängningar av kontrakten med Lukas Wernblom, Anton Karlström och assisterande tränaren Pär Styf.

Annons

Målvaktssidan är ännu tom, även om Hockeypuls i veckan rapporterade att Linus Lundin är klar.

Vem som gör honom sällskap återstår att se. Talangen Oliver Dackell har också uppgetts vara klar, men uppgifter cirkulerar om att ytterligare en målvakt ska in.

Återstår att se vad som händer på den viktiga positionen.

Lukas Wernblom , 19 år i sommar, gjorde sex mål och elva assist för Modo den gångna säsongen. Foto: Bildbyrån

Annons

7) SSK (5) – sportchef på gång, men ingen Bert

Kommentar: Klubbdirektören Mats Pernhem uttalade sig i veckan om att det kommer bli förändringar i organisationen, och mellan raderna kunde man utläsa att tränarna efterfrågat att en sportchef anställs.

Om det blir så, och i så fall vem, är oklart. Det blir i alla fall inte Bert Robertsson, som valde att tacka ja till jobbet som huvudtränare för Linköping.

Det står också klart att backen Marcus Bohman och förra säsongens poängkung Nicolai Meyer, bryter sina kontrakt med SSK, och att man gick bet i kampen om målvakten Emil Kruse, som valde Västerås.

En målvakt, fem backar och tio forwards på kontrakt just nu.

8) Tingsryd (9) – målvaktsparet klart?

Kommentar: Likt Västervik ser Tingsryd ut som ett riktigt budgetbygge så här långt, om man utgår från vilken typ av spelare som presenterats. Förutom juniormålvakten Arvid Söderblom har Taif värvat två nya forwards, båda främst med erfarenhet av att ha öst in poäng i hockeyettan – Anton Svensson, som visade bra kvaliteter i Västerås i slutet av säsongen, och Robin Carlsson.

Annons

Uppgifter cirkulerar om att Taif kommer satsa på att ge målvakten Andreas Ljunggren en ärlig chans att bli förstemålvakt, efter att ha varit tvåa de senaste säsongerna. Noterbart är att både han och Arvid Söderblom jobbat med Tingsryds målvaktstränare Mikael Sandberg tidigare, så det är två målvakter som klubben känner till mer än väl.

9) Västervik (8) – tunga "nej tack"

Kommentar: Tappar målvakten Emil Kruse, som man ville behålla, och det börjar märkas att det blir ett budgetbygge i Västervik nästa säsong. Ekonomin är svag, det vet vi, och viktiga spelare som Pierre Gustavsson och Alexander Lindqvist-Hansen har tackat nej till förlängning.

Tackade av ytterligare sex spelare den gångna veckan, och presenterade två lovande spelare i backen Anton Sundin och forwarden Adrian Elefalk, två spelare som känt på seniorhockey den gångna säsongen och säkert kan bli bra, men som givetvis varken är säkert dyra eller säkra succéer.

Annons

10) Karlskrona (10) – väntar på ny huvudtränare

Kommentar: Har inte presenterat något nytt i veckan, förutom att centern Marcus Westfält vänder hem till Brynäs igen. Uppgifter cirkulerar dock om att målvakten Arvid Holm är nära en förlängning av sitt kontrakt.

Har dock bara fyra backar och fyra forwards kontrakterade just nu. Prio ett är givetvis att få klart med en huvudtränare, som ersätter Ove Molin.

11) Vita Hästen (ny på listan) – eufori och rykten om nya spelare

Kommentar: Säkrade kontraktet tidigare i veckan, och firandet har väl knappt hunnit lägga sig. Har inte ens spelat sin sista match än, så man får ge Vita Hästen lite tid.

Uppges ändå ha börjat värva, enligt Expressen är Oscar Masiello, senast i Björklöven, på gång in. Uppges även tappa Henrik Rommel, som är nära AIK.

Har bara tre spelare på kontrakt för säsongen 2019–20: centern Jesper Samuelsson och forwardarna Marcus Eriksson och Kevin Elgestål.

Annons

Det är också oklart vem som blir sportchef och huvudtränare nästa säsong.

12) Timrå (ny på listan) – framtidsplaner i papperskorgen

Kommentar: Har givetvis hamnat i en tuff sits efter att ha förlorat sin SHL-plats. Planerna för framtiden hamnar i papperskorgen, och sportchefen Kent Norberg har inga spelare på kontrakt för nästa säsong längre. Kommer att tappa större delen av laget, givetvis, och bland de första som nämnts i media är landslagsforwarden Anton Wedin, som troligtvis ändå hade lämnat för NHL, backen Johannes Kinnvall och talangen Filip Hållander.

13) Mora (ny på listan) – en upp och ner-vänd verklighet

Kommentar: Liksom Timrå vänds planerna för framtiden upp och ner för Mora. Alla kontrakt rivs upp, förlängningar med stjärnspelare som skulle få klubben att ta nästa steg, blir till intet.

Tränaren Mats Lusth satte ord på besvikelsen i en intervju i veckan, där han även öppnade för att stanna i klubben.

Fotnot: Almtuna och Kristianstad spelar på söndagen en avgörande match i kvalserien till hockeyallsvenskan, där vinnaren tar den sista platsen i serien för säsongen 2019–20.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan