Annons

Annons

Annons

VIK silly season 2019

HA TOPP 14: VIK kapprustar i toppen – efter smarta värvningen: ”Ser genomtänkt ut”

Silly season är i gång, och de hockeyallsvenska lagen är full färd med att bygga sina trupper inför säsongen 2019–20.
Varje lördag gör Hockeypuls redaktör Andreas Hanson listan "HA TOPP 14" där lagen rankas efter de senaste värvningarna och hur spelartrupperna ser ut just nu.

Text

En mycket händelserik vecka i hockeyallsvenskan summeras – där Timrås sportchef Kent Norberg varit väldigt aktiv och säkrat ett långt kontrakt med Ante Karlsson och värvat Moras Sebastian Hartmann. Modo värvade Anton Öhman, AIK värvade Johan Porsberger, Mora förlängde med Matej Galbavy och Västerås värvade Mattias Kalin. Foto: Bildbyrån

Annons

1) Västerås (1) – ännu en genomtänkt värvning

Kommentar: Fortsätter att värva smart – veckans värvning av Mattias Kalin ser genomtänkt ut. Värvas med en tydlig roll som defensiv specialist, en roll som han visat att han behärskar i hockeyallsvenskan. Samtidigt en spelare som kan göra en och annan poäng också och vid 25 års ålder finns det möjlighet att utvecklas fortfarande.

VIK blir allt mer klara med lagbygget, men behöver en center som ersätter Kalle Östman, som i veckan presenterades som nyförvärv av Djurgården.

2) Modo (2) – nyförvärv som väntas boosta powerplay

Kommentar: Det är inte många förändringar Modo gjort, men laget känns ändå uppgraderat jämfört med förra säsongen. Anton Öhman är en back som blir intressant att se i hockeyallsvenskan igen – han väntas bära en powerplay-formation från blålinjen. Nu väntar Modo "bara" på Tobias Enström, vars bror Tommy skrev på nytt kontrakt i veckan.

Annons

Annons

Kontinuitet är underskattat, och Modo satsar på just detta.

Men några vassa nyförvärv är också viktigt. Tidigare juniorlandslagsmannen Fredrik Olofsson uppges av Expressen komma till Modo, en före detta juniorlandslagsman som är från Skåne och som säkert Björn Hellkvist har koll på. En poäng per match i högsta college-divisionen är inget som vem som helst gör.

Läs mer: Hägglund: En av två Enströmare klara – sedan är pusslet nästan klart

3) SSK (3) – fyller luckorna i förstakedjan?

Kommentar: Har inte presenterat något nytt i veckan, men uppges enligt Expressen ha gjort klart med ett riktigt starkt nyförvärv ändå. Nick Olesen lämnar krisdrabbade Pantern och ska vara klar för SSK – en forward med ett brett register som imponerade stort förra säsongen, då han gjorde 37 poäng i grundserien.

Förra veckan blev Christopher Bengtsson klar och därmed har SSK fått in två spelare som kan ta plats i förstakedjan, på de luckor som Sebastian Dyk och Nicolai Meyer lämnat efter sig.

Läs mer: Chocken för SSK – "tvingades" med i upproriska brevet: "Vi står inte bakom det"

4) Björklöven (4) – värvar ännu en bra back

Kommentar: Det är målvakts- och backsidan som kommer bli mest förändrad i Löven, och medan man fortfarande letar en målvakt så värvar man bra backar. Brian Cooper följdes i veckan upp med Oliver Larsen som man hämtar från krislaget Pantern. Larsen imponerade förra säsongen, även om minus 14 inte är alltför smickrande statistik så var Larsen en av få backar som visade någon slags stabilitet.

Annons

Letar några backar till, och som många andra lag i ligan, en förstecenter.

5) AIK (5) – starkt nyförvärv till forwardssidan

Kommentar: AIK har blandat oprövat med meriterat i sin silly season hittills, och fortsatte på det spåret i veckan. Ett mer säkert kort kom på fredagen när Johan Porsberger presenterades. En forward som levererar bra i hockeyallsvenskan och kan gå in i någon av de främre kedjorna.

Annons

Dessförrinnan kom Henrik Persson, en forward som gjort en stark säsong i hockeyettan senast, är klar på ett provspel. Han blir den åttonde provspelaren i truppen, och fler kan det bli enligt tränaren Jussi Salo.

Läs mer: AIK har åtta spelare på provspel – och fler är på väg in: "Har inte råd att bomma"

6) BIK Karlskoga (6) – letar ersättare till backstjärnan

Kommentar: Är klara med målvakts- och forwardssidan sedan förra veckan. En spelare som inte blev kvar där är Axel Lindström, som nu i stället är klar för Karlskrona.

Söker troligtvis efter en spelskicklig back som kan ersätta stjärnan Henrik Larsson, som ser ut att lämna. En ganska viktig pusselbit för BIK som på papperet inte ser särskilt uppgraderat ut jämfört med förra säsongen.

7) Karlskrona (7) – tappar till SHL, får helt nytt målvaktspar

Kommentar: Händelserik vecka i Blekinge. KHK tappade sin målvaktstalang Arvid Holm till SHL och Färjestad, men var snabbt framme och presenterade en ersättare – Marcus Hellgren Smed, senast i Vita Hästen. KHK får därmed ett helt nytt målvaktspar till nästa säsong, och på förhand känns Arvid Ljung, ny från Almtuna, som favorit till att ta rollen som förstemålvakt.

Har även presenterar nyförvärv till forwardssidan i form av Axel Lindström (BIK) och Lukas Enqvist (Leksand), två spelare som kanske har mer produktion i sig än de visat tidigare. Men än så länge har KHK inte presenterat något som ser ut som givna ersättare till de poäng som Marcus Paulsson, Justin Crandall, Josef Ingman och Joseph Jonsson, som hamnar i Tingsryd, gjorde förra säsongen.

Annons

8) Timrå (13) – levererar nyheter i rasande fart

Kommentar: Timrå IK såg länge ut att ligga efter med lagbygget, men sportchefen Kent "Nubben" Norberg sade i måndags att truppen skulle vara klar inom två veckor – och backade upp det genom att presentera nyheter i rasande fart.

Annons

Bara den gångna veckan har Timrå visat upp fem kontraktsförlängningar, och fem nyförvärv i form av två lån av talanger från Frölunda samt tre "riktiga" värvningar där Sebastian Hartmann från Mora är den som sticker ut mest.

Men körsbäret på toppen var givetvis det stora kontraktet med Anders "Ante" Karlsson som assisterande tränare – hela fem år, och därmed har Nubben gjort klart med en stark lagledning i form av Ante, målvaktstränaren Peter Hirsch och huvudtränaren Fredrik Andersson.

Riktigt stark vecka av Timrå som lyfter rejält på den här listan.

Läs mer: Timråbossen avslöjar – okända klausulen i tränarens monsterkontrakt

9) Vita Hästen (10) – uppgraderar målvaktssidan

Kommentar: Har inte värvat särskilt mycket hittills, men i mina ögon uppgraderar man i alla fall målvaktssidan nu en aning. Marcus Hellgren Smed lämnar, och är klar för Karlskrona. In som ersättare kommer Oscar Masiello, som senaste säsongen började starkt i Björklöven men hade svårt att hålla den nivån hela säsongen ut. Kanske kan han göra det nästa säsong?

Sedan tidigare är Viktor Kokman klar för en fortsättning, och det är även det en målvakt som har stor potential.

Annons

Frågan är nu vilket försvar de får framför sig. Att den hårt jobbande forwarden Mattias Kalin lämnar för Västerås var nog en missräkning.

10) Mora (8) – missräkning i tränarjakten?

Kommentar: Det verkar gå trögt med lagbygget för Mora IK, som fortsätter tappa spelare. Michael Haga (till Djurgården) var väntat, men att Sebastian Hartmann lämnar och går till seriekonkurrenten Timrå kan man sätta frågetecken för – det var en spelare som man kunde ha gett en stor roll i hockeyallsvenskan.

Dessutom fortsätter tränarjakten, och där står det klart att Anders "Ante" Karlsson, som man uppgavs vara intresserade av, också går till Timrå i stället. Sportchefen Peter Iversen hoppades presentera en tränarstab den här veckan, men så blev det inte.

Annons

Att man förlängde med Matej Galbavy var däremot ett positivt besked – en ung forward som inte fått så många chanser i Mora, men som gjort det bra på lån till hockeyallsvenskan och norska ligan tidigare.

Jesper Ylivainio, som gjorde totalt 56 poäng på 46 matcher för Boden i hockeyettan den senaste säsongen, är också ett intressant nyförvärv.

Men det krävs mer meriterade spelare in, om Mora ska lyfta på den här listan.

Läs mer: Bergvik: "Kärnan att bygga från blir allt mindre – Hartmanns övergång sätter fingret på jättefrågetecknet"

11) Västervik (12) – kommunpengar och ungersk (!) målvaktsjätte in

Kommentar: VIK har ekonomiska problem och kämpar för att få ihop vad som krävs för att klara det ekonomiska kravet för att få elitlicens. Ett stort steg på vägen kom i veckan när Västerviks kommun beviljade klubben ett marknadsföringsbidrag på 800 000 kronor – en rejäl höjning mot förra året, då klubben fick 250 000 för samma typ av bidrag.

Annons

Avslutade sedan veckan med att göra klart målvaktssidan. Men det blev inte ett lån av junioren Jesper Wallstedt från Växjö, utan en klart mer meriterad målvakt – så som det sagts tidigare att man ville ha. Man gjorde klart med ungerske (!) landslagsmålvakten Adam Vay, en gigantisk (196 cm, 103 kg) 25-åring som bland annat spelat i den nordamerikanska högsta juniorligan och fick ett NHL-kontrakt med Minnesota 2016, men inte kom längre än farmarlaget. Senast kommer han från den slovakiska ligan.

12) Tingsryd (9) – fyller på med två stabila spelare

Kommentar: Efter att mest ha presenterat spelare från hockeyettan hittills, så slog Tingsryd till med två mer meriterade värvningar i veckan.

Småländske centern Joseph Jonsson återvänder till klubben efter en bra säsong i Karlskrona, senaste säsongen med 21 poäng. Kan kanske ersätta Daniel Ljunggren som meddelat att han lämnar.

Annons

Och backen Ludvig Claesson är näst på tur att lämna krislaget Pantern och blev snabbt klar för Taif – en back som kan ta mycket ansvar defensivt och säkert kan ta ett steg till i utvecklingen efter att ha vunnit tillbaka självförtroendet den gångna säsongen i AIK.

13) Kristianstad (11) – värvar ungt och talangfullt

Kommentar: Presenterade tre nyförvärv i veckan, i form av 19-årige forwarden Dennis Finn Olsson, som A-lagsdebuterade i Leksand den senaste säsongen, efter att ha spenderat större delen av ungdomstiden där. Därtill lägger man 20-årige norsk-svenske forwarden Gustav Willman Borvik, med bakgrund i Dalarna men som A-lagsdebuterat i Luleå i SHL och i Sport i finska högsta serien.

Man har även plockat in en back som lär få stort offensivt ansvar, i Morten Jensen från danska ligan där han gjort mycket poäng.

Man tackade även av ett större antal spelare från den gångna säsongen, och står i dagsläget med en trupp på två målvakter, fem backar och åtta forwards.

Annons

14) Pantern (14) – besättningen flyr det sjunkande skeppet

Kommentar: Det är ekonomiskt kaos i Pantern. Klubbchefen har redan hoppat av, och spelarna är fria att lämna klubben som inte kan betala ut löner just nu. Och likt en besättning på ett sjunkande skepp flyr spelarna en efter en, och har skrivit på för konkurrenter.

Målvakten Tex Williamsson samt backarna Oliver Larsen och Ludvig Claesson har lämnat, och även poängkungen Nick Olesen sägs ha skrivit på för ny klubb.

Är det början på slutet för Pantern i hockeyallsvenskan som vi ser, eller kan klubben rädda elitlicensen? Det lär vi få veta den närmaste tiden.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan