Annons

Annons

Annons

VIK silly season 2019

HA TOPP 14: Efter flera veckor i topp – därför tappar VIK förstaplatsen: "Har tid på sig"

Silly season är i gång, och de hockeyallsvenska lagen är full färd med att bygga sina trupper inför säsongen 2019–20.
Varje lördag gör Hockeypuls redaktör Andreas Hanson listan "HA TOPP 14" där lagen rankas efter de senaste värvningarna och hur spelartrupperna ser ut just nu.

Text

Joe Cannata, Fredrik Olofsson, Mats Pernhem, Gustaf Franzén, Jens Lööke, Patrik Zetterberg, Kristoffer Gunnarsson och Sebastian Kauppila har alla varit inblandade i några av de största händelserna i hockeyallsvenskan den gångna veckan. Foto: Mittmedia/Bildbyrån

Annons

1) Modo (2) – andas kontinuitet och skicklighet

Kommentar: Modo har en stor trupp klar, den största sett till antalet i hockeyallsvenskan just nu. Och nu är det dags att lyfta upp Modo överst på den här listan. Fredrik Olofsson är senaste tillskottet, en mångsidig forward som känns väldigt spännande, liksom hela lagbygget som andas kontinuitet, men också skicklighet. Har bra bredd på alla positioner, och då har inte Tobias Enström ännu förlängt och dessutom letar man en forward till förstakedjan.

2) Västerås (1) – har tid att vänta på centern

Kommentar: Har för ovanlighetens skull inte presenterat något nyförvärv den senaste veckan. Och nu tappar man förstaplatsen på listan till Modo, som i mina ögon känns ännu bredare och mer skickliga än VIK.

Annons

Annons

Den stora frågan är vem som blir klubbens förstecenter – kanske någon av spelarna på den här listan? Nej, troligtvis blir det något helt oväntat namn som Patrik Zetterberg fastnar för. Men även om man vill ha det klart snart, nog har man tid på sig att vänta på rätt spelare här? Lagbygget ser bra och genomtänkt ut – men man kommer nog inte vara etta på tabelltipset när säsongen drar igång, det är i alla fall min känsla.

Läs mer: Petad och utanför laget – VIK:s okända nyförvärv om tuffa året i Tjeckien: "Tappade självförtroendet"

3) Björklöven (4) – intressant målvaktsvärvning

Kommentar: Björklöven har inte riktigt haft den där starka målvaktssidan de senaste säsongerna som man måste ha om man ska kunna vara ett topplag. Nu är målvaktsparet för kommande säsong klart. Mattias Pettersson är kvar, och in kommer amerikanen Joe Cannata, en 29-åring som bland annat varit tredjemålvakt i NHL-laget Colorado Avalanche.

Han har dock inte varit ordinarie i farmarlaget, utan i farmarlagets farmarlag i ECHL. Han har aldrig spelat i Europa tidigare, och nu verkar han less på farmarligorna och testar ett äventyr på andra sidan Atlanten.

En lika intressant som svårbedömd värvning, men Per Kenttä brukar veta vad han gör – prickar han rätt med den här värvningen ser Löven vassa ut.

Annons

4) SSK (3) – vägskäl för klubbens framtid

Kommentar: Uppgifterna stämde – SSK värvade Nick Olesen från Pantern, och har därmed numerärt ersatt den förlorade superduon Sebastian Dyk och Nicolai Meyer, med Olesen och Christopher Bengtsson.

Annons

Men det mesta kring SSK har handlat om det som händer utanför isen. Klubbdirektören Mats Pernhem och styrelseordförande Catharina Elmsäter-Svärd har båda meddelat att de lämnar sina uppdrag – de två tyngsta posterna i föreningen kommer alltså få nya personer.

Elmsäter-Svärd valde dessutom att gå ut och kritisera de personer som hon anser har varit negativa och har dragit ner energin kring klubben. Samtidigt kan man ju tycka att det är sunt att inte alla alltid tycker lika om allt, och det är svårt att hålla med om att SSK nått sin målsättning år efter år, så som hon beskriver det.

På måndagsmorgonen presenteras valberedningens förslag till ny styrelse i SSK, för första gången på många år gör man det dessutom med en presskonferens. Förväntningarna är höga och av allt att döma är det gruppen som kallar sig "Vision 2021" som kommer ha stort inflytande i klubben framöver. Men än så länge är det få som vet vad det kommer innebära.

Oavsett vad som väntar, så känns det som ett vägskäl för klubben.

5) AIK (5) – nionde tryout-spelaren klar

Kommentar: Förra veckan blev det klart med Johan Porsberger – denna vecka har AIK presenterat lite mindre meriterat, men ändå intressant. Sebastian Kauppila blir den nionde try out-spelaren i truppen, en finsk 24-åring som sägs ha varit hockeyettan-klubben Vimmerbys bästa back den gångna säsongen, en mycket stabil defensiv back.

Skulle han visa sig vara ett fynd är det ändå mest bonus, AIK har redan flera stabila pjäser i den lagdelen.

6) Timrå (8) – centersidan klar, en lyx flera konkurrenter inte har

Kommentar: Har fortsatt presentera nyheter i rasande fart. Fem nyförvärv och två kontraktsförlängningar bara den senaste veckan – nu är man klara med backsidan och ska ha in några forwards till samt en målvakt som blir uttalad tvåa. Så nu börjar man kunna jämföra Timrå på riktigt med övriga lag i serien.

Annons

Med fyra backar som verkligen håller allsvensk nivå – dit räknar jag Albin Carlson, Jonathan Carlsson, Marcus Hardegård och Andreas Söderberg, så har man en bra grund, utan att vara särskilt flashig. Därtill lägger vi ett antal unga spelare som kan överraska, och kanske behöver göra det, för vem ska styra lagets powerplay på blålinjen?

Annons

Albin Lundin är en bra allsvensk center, och Jens Lööke är en mycket spännande forward som kan, borde, ska (?) leverera en del poäng. Men det är ont om givna poängspelare offensivt i truppen.

Men man har en lyx som inte många konkurrenter har just nu – man har centersidan helt klar, och den ser helt okej ut också – en så extremt viktig del av lagbygget, och det är starkt jobbat av sportchef "Nubben".

Läs mer: Timrås sportchef kommenterar spelarläget – så ser han på truppen just nu: "Folk får tycka vad de vill"

7) BIK Karlskoga (6) – måste ut på centerjakt igen

Kommentar: Ett plus och ett minus den här veckan. Fyllde på med sin sista (?) back i form av Kevin Ekman Larsson, tidigare Tingsryd och de senaste två åren i AHL. Blir intressant att se hur stor roll han kan ta nästa säsong – kan han till och med ersätta Henrik Larsson? Det skulle nog behövas.

Ett tungt avbräck kom när centern Gustaf Franzén valde att lämna klubben – enligt Expressen har han skrivit på för SHL-nykomlingen Oskarshamn. Nu måste BIK ge sig ut på centerjakt, vilket flera konkurrenter redan gör. Och därtill har man tappat en annan center sedan tidigare, Juliuz Persson, som inte riktigt blivit ersatt av någon meriterad spelare i mina ögon.

Annons

8) Mora (10) – värvar överste till generalen

Kommentar: Mora öser på med nyförvärv – fem nya spelare presenterades den här veckan. Det klart mest meriterade namnet är Kristoffer Gunnarsson, som har två SHL-säsonger bakom sig och nyligen blev svensk mästare med Frölunda. 22 år gammal är han kanske redo att bli överste i Moraförsvaret bakom generalen Adam Masuhr?

Övriga fyra känns som breddspelare på förhand, möjligen med undantag för Oliver Eklind som gjorde 17 poäng senaste säsongen för Pantern och säkert har mer i sig.

Men fortfarande står Mora utan en tränarstab – kanske blir det Tomas Mitell som tar över huvudansvaret?

Annons

9) Karlskrona (7) – står och stampar

Kommentar: Ingenting nytt in i veckan, men däremot stod det klart att 13-målsskytten från förra säsongen, Arvid Sundberg, går till nykomlingen Kristianstad. Hur gick det till – ville inte KHK behålla honom?

En högerfattad 20-åring som gjort 13 mål i sin första seniorsäsong, det kan väl bara bli mer nästa säsong.

KHK står och stampar lite med lagbygget just nu, och känns i dagsläget inte som något givet slutspelslag på förhand.

10) Västervik (11) – värvar från Modo igen

Kommentar: Sakta men säkert börjar Västervik få ihop en trupp – två målvakter, fem backar och tio forwards är klara, och fler sägs också vara kontrakterade men inte presenterade ännu.

Att viktige Jens Holmström går till rivalen Vita Hästen är ett tungt avbräck, men forwarden Oscar Pettersson från Modo är ett nyförvärv som kan växa med förtroendet på samma sätt som Tim Wahlgren och Emil Alba gjort före honom.

Annons

11) Kristianstad (13) – avancerar på listan

Kommentar: Avancerar uppåt på listan den här veckan efter att ha presenterat fyra spelare. Arvid Sundberg är det starkaste namnet, en högerfattad 20-åring som gjort 13 mål i sin första seniorsäsong och som man lyckas plocka från konkurrenten Karlskrona.

Backen Mathias Röndbjerg och centern Kalle Miketinac är två spelare som skulle ha spelat för Pantern och backen Robin Axbom kan nog bli en ledande spelare efter att ha stärkt självförtroendet i hockeyettan den gångna säsongen.

Lagbygget består nu av tre målvakter, sju backar och tio forwards – kan KIK fylla de sista platserna med meriterade spelare som kan bilda en stark ledande förstaformation?

12) Vita Hästen (9) – underskattad forward in

Kommentar: Slog till med två hyfsade värvningar i veckan, framförallt den underskattade forwarden Jens Holmström som senaste säsongen var en av Västerviks viktigaste spelare. Kan säkert axla en ännu större roll nu. Centern Anton Johansson är en talang som hamnade i skymundan i Oskarshamn, och är kanske också redo för mer ansvar nu.

Annons

En bra fortsättning på silly season för Hästen, men det är många luckor kvar i truppen – bara två backar är än så länge på kontrakt, åtminstone officiellt. Och Hästen faller på listan i den hårdnade konkurrensen.

13) Tingsryd (12) – ser sådär ut, just nu alltså

Kommentar: Inga nya namn in i truppen den gångna veckan, så Tingsryd står alltjämt med en trupp som består av en ung juniormålvakt, fem backar och nio forwards, och där nästan alla nyckelspelare från förra säsongen har lämnat laget. Det ser ju sådär ut, just nu alltså. Fler spelare är säkerligen kontrakterade.

14) Pantern (14) – sportchefen och tränaren hoppar av

Kommentar: Herregud, det är avhopp efter avhopp från Pantern som kämpar med ekonomin. Spelare efter spelare lämnar för andra klubbar, och nu är det inte många kvar. Nu har till och med sportchefen och huvudtränaren Viktor Stråhle hoppat av, och blir en del av Frölundas ledarstab.

Man kan fråga sig om det ens är värt att kämpa på med de usla förutsättningar de har och ens ställa upp med ett lag om man får elitlicens.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan