Annons

Annons

Annons

VIK silly season 2019

HA TOPP 14: VIK-värvningen en av höjdpunkterna – stannar i toppen på listan: "Ett stort plus"

HA TOPP 14 är tillbaka – silly season-listan där Hockeypuls tittar närmare på lagbyggena, vecka för vecka inför säsongen 2019–20.
Varje lördag sammanfattar Hockeypuls redaktör Andreas Hanson de senaste nyheterna och rankar lagen utifrån hur de ligger till just nu.

Text

Förra veckan togs en paus från lagrankningen och tittade i stället på vilka klubbar som gjort störst förändring i sitt lag sedan förra säsongen. Den listan finns att kika på här.

Men den här gången är lagrakningen tillbaka, och siffran inom parentes är den position laget hade på listan senast, vilket var för två veckor sedan.

Johannes Jönsson stannar i AIK, Christopher Bengtsson hade synpunkter på hockeyförbundets förslag, Viktor Amnér stannar i Mora, Kelsey Tessier skrev på för VIK, Tobias Viklund är aktuell för Modo och Morten Madsen stannar i Timrå. Foton: Bildbyrån

Annons

1) Modo (1) – stjärnback på väg in

Kommentar: Modo kunde ha varit nästan klara, men man är inte nöjda. Björn Hellkvist ska enligt uppgifter till Expressen vara intresserad av att få in den mycket meriterade backen Tobias Viklund, och i så fall ska backarna Tobias Ericsson och Victor Aronsson samt forwarden Kristian Jakobsson vara på väg ut.

Annons

Ett drag som kanske inte behövs, laget ser starkt ut redan – men det skulle givetvis inte göra Modo sämre och Kramforssonen Viklund är en av de gamla guldhjältarna som skulle ge laget både rutin och säkerhet i försvarsspelet och en hel del offensivt också.

Läs mer: Hägglund: Spännande uppgifter om Modos lagbygge – och de behöver inte tas med en nypa salt

2) Västerås (2) – meriterad center klar

Kommentar: Har, som många andra, letat en center – och har nu lyckats landa en, med bra meriter och som dessutom hade kopplingar till närområdet. Kelsey Tessier har levererat bra i hockeyallsvenskan tidigare med Rögle, Karlskrona och Björklöven och nu är han tillbaka i serien. Dessutom är hans fru från Örebroområdet, vilket givetvis gör att Tessiers engagemang i den här flytten inte bara handlar om pengar (för han lär inte vara billig) eller något annat – ett stort plus.

3) Björklöven (3) – ekonomiska frågetecken

Kommentar: Har inte presenterat något nytt i spelarväg sedan man värvade målvakten Joe Cannata. Däremot har man hamnat i lite ekonomiska problem då man under den senaste säsongen gjorde ett så svagt ekonomiskt resultat att man riskerar att hamna i kontrollår nästa säsong, vilket innebär att man inte har utrymme för samma sak igen – då kan man tvångsdegraderas.

Annons

Spelarmässigt är det ett antal backar och säkert någon forward till som ska in.

Annons

4) SSK (4) – kritik mot förbundets beslut

Kommentar: Inget nytt i spelarväg den senaste tiden – här är det fortsatt ett antal backar och någon forward eller center som ska in.

I stället har det hänt saker kring ledningen i klubben, med ny styrelse på väg in. Och så har man haft diskussioner om hockeyförbundets beslut att föreslå att bara ett lag ska kunna flyttas upp och ner mellan SHL och hockeyallsvenskan varje år.

5) Timrå (6) – rutinerade centern fortsätter

Kommentar: De flesta har lämnat efter degraderingen från SHL, men Morten Madsen väljer att stanna i Timrå. Ett stort glädjebesked givetvis för laget, som får en rutinerad spelare på en viktig position, i ett läge där nästan alla är omkring 21-22 år gamla.

6) Mora (8) – ny ledning och starka förlängningar

Kommentar: Det tog lång tid, men till slut landade Mora sin tränare. Jeff Jakobs tar över huvudansvaret i båset, och dessutom blir backen Daniel Grillfors en av hans assistenter. Örjan Lindmark blir den andre. Och att ha två assisterande tränare är även något som inte många konkurrenter har råd med.

Dessutom har Mora två starka förlängda kontrakt att visa upp från den senaste tiden. Backen Viktor Amnér förlängde och nu får Mora en av seriens bästa backsidor när de har honom, Adam Masuhr och Kristoffer Gunnarsson att bygga kring.

Att Niki Petti förlängde sitt kontrakt var också kanske lite oväntat, men intressant. Bara sju poäng i SHL blev det för honom, men han kanske kan mäkta med mer i hockeyallsvenskan?

Annons

7) AIK (5) – får behålla målvakten

Kommentar: Söker alltjämt ett antal spelare, även om truppen är stor just nu. Ett orosmoln har varit om man ska tappa målvakten Johannes Jönsson till Oskarshamn och SHL, men där gav sportchefen Anders Gozzi ett lugnande besked i veckan – och kort därefter blev det även officiellt att Oskarshamn värvar Fredrik Pettersson-Wentzel i stället.

Annons

8) BIK Karlskoga (7) – tufft läge på centersidan

Kommentar: Tufft läge för BIK som inte har värvat särskilt meriterat hittills. Nu får man ge sig ut och leta en center sedan Gustaf Franzén hoppat på ett erbjudande från SHL och Oskarshamn.

Det är en stor lucka man behöver fylla, 22-åringen gjorde 17 mål och 17 assist förra säsongen, och dessutom hade man sedan tidigare tappat centern Juliuz Persson.

Det kan bli kännbart.

9) Karlskrona (9) – letar utomlands

Kommentar: Letar en back och ett antal forwards och söker nu framförallt i utlandet, enligt BLT-reporten Björn Skarpsvärd. Man har ett relativt orutinerat lag just nu, så de sista nyförvärven kommer behöva vara av god klass om KHK ska kunna konkurrera om en slutspelsplats.

10) Västervik (10) – förstärker backsidan

Kommentar: Har fortsatt med lagbygget i form av två backar den senaste tiden. Nyttige Erik Gustafsson förlänger, och är klar för sin sjätte säsong i klubben. Dessutom har man gjort klart med Alexis Binner, minst sagt en okänd svensk 20-åring som dock har två säsonger bakom sig på den högsta collegenivån i USA, och han blir därmed ett intressant men svårbedömt tillskott till den lagdelen.

Ganska många pusselbitar kvar, men Västervik har ett spännande lagbygge på gång även om det är väldigt många nya spelare.

Annons

11) Kristianstad (11) – stark center på väg in

Kommentar: Inga nyförvärv presenterade officiellt, men enligt Expressen är centern Dennis Svensson och forwarden Daniel Andersson på väg in. Båda har rutin från hockeyallsvenskan tidigare, och särskilt den förstnämnde kan vara en toppcenter på den här nivån om man få ut maximal effekt ur honom.

12) Tingsryd (13) – poängspruta klar

Kommentar: Det går sakta men säkert framåt för Tingsryd. Tionde forwarden in är Felix Olsson, som gjorde 45 poäng på 36 matcher för Kalix i hockeyettan den senaste säsongen.

Svårbedömd på förhand, men det behöver inte vara något dåligt tillskott. De mer meriterade spelarna är dock få i truppen just nu, så hur stor roll är Olsson tänkt att ta?

Annons

13) Vita Hästen (12) – värvar poängspelare från ettan

Kommentar: Fortsätter att satsa på relativt osäkra kort – senaste nyförvärvet är forwarden Joakim Hälleström, som gjort en poäng per match i hockeyettan men har ett förflutet i Djurgården, som nya huvudtränaren Tony Zabel har mycket bra koll på.

Svårt att placera Hästen särskilt högt just nu, då man bara har två backar officiellt kontrakterade.

14) Almtuna (ny på listan) – har en hyfsad grund

Kommentar: Den enes död, den andres bröd – välkomna tillbaka, Almtuna! Pantern lyckades till slut inte hålla sig över vattenytan, och nu sjunker man nedåt i seriesystemet. Det ger Almtuna åter en plats i hockeyallsvenskan, och Uppsalalaget slipper nedflyttning och kan i stället förbereda sig för den 17:e raka säsongen på den nivån.

Lagbygget, då? Tja, tränaren Martin Gudmundsson har inga målvakter, men fyra backar och sju forwards klara. Rutinerade backen Per Svensson är kvar, och offensivt skicklige Marcus Karlström har tillkommit. På forwardssidan har man en hyfsad grund med centrarna Tony Mårtensson och Oscar Pentler samt forwarden Tobias Liljendahl och talangfulle William Wiå.

Men man ligger givetvis efter jämfört med konkurrenterna, och får göra inträde som sista lag på den här listan.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan