Annons

Annons

Annons

Beslutet som förändrar svensk hockeys framtid

Därför vill hockeyettan att förslaget röstas ned: "Tar bort en möjlighet"

På lördagen kan svensk hockey införa direkt upp- och nedflyttning mellan sina tre högsta serier. Men i hockeyettan är man kritiska och vill att förslaget röstas ned.
– Det halverar möjligheterna för lagen att gå upp, säger Mats "Horndal" Johansson, ligachef för hockeyettan.

Text

Mats "Horndal" Johansson är ligachef för hockeyettan och kritisk till förslaget om direkt upp- och nedflyttning. Foto: Boo Ericsson

Annons

Det är frågan som delar svensk hockey. På lördagen ska de 22 distrikten och de 14 SHL-klubbarna rösta om Svenska ishockeyförbundets förslag om att införa direkt upp- och nedflyttning mellan SHL och hockeyallsvenskan, och mellan hockeyallsvenskan och hockeyettan.

I dag ges två potentiella möjligheter för lag att avancera, men det finns ingen garanti att något lag går upp. Om förslaget röstas igenom, så blir det garanterat ett lag upp i varje serie varje säsong, men det finns bara en möjlighet.

Annons

Och det är det som får hockeyallsvenskan och hockeyettan att förslaget röstas ned. Den senaste säsongen avancerade ett lag från hockeyettan till hockeyallsvenskan, men det kunde ha varit två. Och två lag avancerade från hockeyallsvenskan till SHL – ett scenario som blir omöjligt i framtiden om det nya förslaget blir verklighet, vilket i så fall träder i kraft till säsongen 2020/21.

Annons

Hockeyettans ligaorganisation har ingen rösträtt, men har uppmanat till att rösta emot förslaget. Mats "Horndal" Johansson har en lång bakgrund i hockeyettan-klubben Borlänge och är nu ligachef för hockeyettan. Att bara ett lag har chansen till avancemang per år är för lite, menar han.

– Det tar bort en möjlighet, det halverar möjligheterna för lagen att gå upp. Att det bara finns en plats upp gör det inte bättre än möjligheten att spela kvalserien för två lag. Det är inget vi är med på, säger han.

Dessutom frågar han sig varför ingen konsekvensanalys har gjorts över vad det kommande systemet kan innebära.

– Det kanske finns en, men jag har i alla fall inte sett någon.

Av de tre distrikt Hockeypuls pratat med så är både Gästrikland och Stockholm positiva till förslaget. Även SHL-klubbarna väntas rösta för förslaget, och Hockeypuls erfar att de flesta distrikt är positiva och vill se resultat av den långa process som drogs igång och som ledde till Ola Lundbergs enmansutredning.

Men Mats "Horndal" Johansson är skeptisk till utredningen.

– Enmansutredningar brukar vara ett tecken på att resultatet är beställt. En kommission med fyra, fem personer hade gjort att man kunnat vara säkra på att många olika parter har fått komma till tals. Jag och hockeyettan kan inte göra något, men vi har uppmanat medlemmarna att rösta emot förslaget. Jag tycker att man kan fråga sig vad som är fel med nuvarande upplägg. Om de vill ändra kvalet mellan SHL och hockeyallsvenskan, då rör det inte oss. Men vad gäller hockeyettan – varför laga något som inte är trasigt? frågar sig Mats "Horndal" Johansson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan