Annons

Annons

Annons

Ishockey

HA TOPP 14: Här är tränarna som vinner mest i hockeyallsvenskan – siffran visar VIK-coachens succé: "Älskad av hela Västerås"

HA TOPP 14 är silly season-listan där Hockeypuls tittar närmare på lagbyggena, vecka för vecka inför säsongen 2019–20.
Denna vecka gör listan en koll på lagens alla huvudtränare och hur bra deras lag har gått de senaste åren. Vilken tränare i ligan har egentligen den bästa segerprocenten? Svaret finns här.

Text

Vem har varit ligans mest segerrika coach de senaste fem åren? Svaret finns här. Foto: Bildbyrån

Annons

Hockeypuls hockeyallsvenska lista går ut varje söndag och fokuserar vanligtvis på silly season. Men den här veckan riktas fokus mot hjärnorna på bänken – huvudtränarna. Hockeypuls har kikat på varje huvudtränare och hur deras lag har levererat resultatmässigt.

Statistiken har räknats ut på upp till och med de senaste fem säsongerna som tränaren i fråga haft uppdrag som huvudtränare för ett lag på elitnivå, J20 superelit eller i hockeyettan, och endast grundseriematcherna är medräknade. Säsonger som tränaren eventuellt varit assisterande är inte inräknade. Procentsiffran är avrundad till närmaste heltal.

Procenten är alltså andelen vunna matcher – seger efter förlängning och/eller straffläggning är inräknat.

Annons

Det ger en unik lista som visar vilken av de nuvarande hockeyallsvenska tränarna som varit mest framgångsrik de senaste åren.

Annons

1) Jeff Jakobs, Mora – 65 procent

Kommentar: Relativt oprövad som huvudtränare men får förstaplatsen här ändå! Statistiken här består dock bara av en enda säsong, då det blev succé med Borlänge i hockeyettan 2016–17. Sedan dess segerrik som assisterande också, i norska ligan och i AIK. Ska han hålla den här procentsatsen nästa säsong så måste Mora vinna 33 av 52 matcher – fullt möjligt, eller orimligt?

Vinster–förluster: 26–14.

Jeff Jakobs. Foto: Bildbyrån

2) Tony Zabel, Vita Hästen – 60 procent

Kommentar: Ifrågasatt och kritiserad – men Vita Hästen har en tränare som varit med om det mesta, och som dessutom kan visa resultat. Siffran dras dock upp rejält av två framgångsrika år i Djurgårdens juniorer, men även under hans tid i Djurgårdens A-lag och i Kallinge-Ronneby vann hans lag mer än de förlorade.

Vinster–förluster: 127–83.

Tony Zabel. Foto: Bildbyrån

3) Thomas Paananen, Västerås – 60 procent

Kommentar: 38-åringen är älskad av hela Västerås för sitt jobb med VIK, från juniorlaget till avancemanget tillbaka till hockeyallsvenskan, och så succén i fjol. De två säsongerna med Paananen som boss för J20-laget var 50-procentiga, vilket säger en del om hur bra det gått med A-laget.

Vinster–förluster: 109-74.

Thomas Paananen. Foto: Bildbyrån

Annons

4) Mattias Karlin, Västervik – 58 procent

Kommentar: Det gick inget vidare med Mora, men när Karlin stått i båset i Västervik har laget radat upp segrar. Siffran dras upp extra av säsongen 2015–16, när laget bara förlorade fyra matcher. Det verkar nästan som att Västervik står och faller med 39-åringen. Den enda säsongen när han inte var där, hamnade laget i kval – där Karlin kom in och räddade deras kontrakt.

Annons

Vinster–förluster: 123–89.

Mattias Karlin. Foto: Bildbyrån

5) Staffan Lundh, BIK Karlskoga – 58 procent

Kommentar: Flera starka säsonger med Mariestad i hockeyettan, Färjestads juniorlag och med BIK i fjol. Inga lätta uppdrag, och ändå en mycket fin siffra.

Vinster–förluster: 103–73.

Staffan Lundh. Foto: Bildbyrån

6) Mikael Gath, Kristianstad – 56 procent

Kommentar: Här är det säsongen med Kristianstad i fjol samt två säsonger med Rögles juniorer som är grunden till statistiken. 43-åringen hade även nästan en hel säsong med Odense i Danmark. Den här säsongen blir förmodligen Gaths svåraste uppdrag hittills som huvudansvarig.

Vinster–förluster: 73–58.

7) Jussi Salo, AIK – 55 procent

Kommentar: Har haft bäst resultat med Lindlöven i hockeyettan, där laget hade tre starka säsonger med Salo i båset. Ledde AIK-juniorerna till en bra säsong i fjol, men inte till fler segrar än förluster. 43-åringen har en lång bakgrund som tränare på lägre nivåer, och detta blir hans tyngsta uppdrag hittills.

Vinster–förluster: 89–74.

Annons

Jussi Salo. Foto: Bildbyrån

Bild: Andreas Hanson

8) Phil Horsky, Karlskrona – 52 procent

Kommentar: Ett spännande tränarnamn som är relativt oprövad, men hade mycket fin statistik från säsongen med Vimmerby i fjol. 36-åringen hade även två klart godkända säsonger med Örebros J20-lag, men det är allt på elitnivå. KHK-jobbet är hans tyngsta hittills.

Vinster–förluster: 69–63.

9) Ulf Lundberg, Södertälje – 51 procent

Kommentar: SSK radade upp segrar när han kom – men sedan har pendeln svängt. Kommande säsongen är det upp till bevis för 39-åringen, vars alla år med ungdomslandslag inte är med här. Med "Uffe" i båset har SSK bara vunnit lite mer än varannan match.

Annons

Vinster–förluster: 50–48.

Ulf Lundberg. Foto: Bildbyrån

10) Magnus Bogren, Tingsryd – 50 procent

Kommentar: Två säsonger med Rödovre i Danmark, en säsong med Rögle i hockeyallsvenskan och en med klubbens J20-lag är det som den här statistiken avser. 46-åringen är en av ligans mest rutinerade tränare och lyckas han få Tingsryd att vinna hälften av matcherna nästa säsong är nog många nöjda med det.

Vinster–förluster: 95–94.

11) Joakim Fagervall, Björklöven – 50 procent

Kommentar: 50-åringen är ett välkänt namn, med en lång meritlista på riktigt hög nivå – men faktum är att Fagervalls lag inte levererat särskilt bra de senaste åren. Hade en stark säsong med Luleå i SHL 2015–16, men i övrigt har varken Luleå eller Björklöven lyckats vinna mer än de förlorat. Står på prick 50 procent baserat på de fem senaste säsongerna, och nu är det nog hans sista chans att få fart på Löven.

Annons

Vinster–förluster: 113–113.

Joakim Fagervall. Foto: Bildbyrån

12) Björn Hellkvist, Modo – 47 procent

Kommentar: Här är det de senaste fyra åren som tagits med – då Hellkvist coachat Malmö i SHL, Rungsted i danska ligan samt Oskarshamn och Modo i hockeyallsvenskan. Har ett gott rykte, och stor förtroende bland Modofansen – men faktum är att den senaste säsongen var hans första på länge då hans lag vann mer än de förlorade.

Vinster–förluster: 95–106.

Björn Hellkvist. Foto: Bildbyrån

13) Fredrik Andersson, Timrå – 47 procent

Kommentar: Är mycket uppskattad och omtyckt i Timrå efter avancemanget till SHL, men förra säsongen var ett misslyckande som drar ner den här siffran rejält. Det är också hans två enda säsonger som huvudtränare på elitnivå, så trots sin långa meritlista som NHL-scout och juniortränare blir inte urvalet på den här listan större än så här för 51-åringen.

Annons

Vinster–förluster: 49–56.

Fredrik Andersson. Foto: Bildbyrån

14) Martin Gudmundsson, Almtuna – 41 procent

Kommentar: Den klart minst rutinerade tränaren i hockeyallsvenskan. Hade delat ansvar i klubben förra säsongen, och petades åt sidan mitt under säsongen – för att sedan få förtroendet igen i kvalserien, där man inte lyckades. Får ändå en ny chans i Almtuna nu, och man kan väl lugnt säga att det är upp till bevis för 32-åringen.

Vinster–förluster: 16–23.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan