Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Insändare
Insändare: Ge fångar bättre studiemöjligheter

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Möjligheter till studier på anstalten underlättar återanpassning, påpekar insändarskribenten.

Bild: Arkivbild

Annons

Jag som intagen på anstalten Salberga ges endast möjlighet till cirka sju timmars studier i veckan. Det kommer att ta mig cirka sex år att läsa in fullständig gymnasiekompetens.

Anmärkningsvärt är att även de intagna med utvisning i domen ges samma möjligheter till studier, på så sätt tas resurser från oss med bristfällig kompetens som dels har vår framtid i Sverige, dels ska förberedas inför att komma ut i samhället.

Annons

Annons

Då det mest brottspreventiva bör vara utbildning som i sin tur kan generera för ett arbete känns det som att kriminalvården eller ansvariga bör tänka om, då de flesta av de intagna här varken har grundskole- eller gymnasiekompetens. Bara den detaljen visar hur pass viktigt det bör vara med studier och att lägga fulla resurser på oss, som faktiskt ska komma ut i samhället igen.

Jag läser nästan dagligen om politiker som nästan enbart talar för längre fängelsestraff i den kriminalpolitiska debatten. Vad ska det tjäna till när det ändå inte finns rätt resurser inom kriminalvården för ett återanpassat liv efter tiden här inne? Vad ska förlängd tid här inne resultera i annat än rastlöshet och ilska mot systemet som nekar oss rätten till ordentligt med studier?

Kriminalvården samt regeringen måste verkligen ställa sig frågan om det huvudsakliga målet med att hamna under kriminalvårdens ansvar enbart handlar om att låsa in eller återanpassa människor i samhället. Vi har visserligen begått ett misstag, men vissa av oss vill faktiskt bättra sig, jag är en av dem.

J.H.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan