Annons

Annons

Annons

Sala

Insändare
Insändare: Lågutbildade fångar har förtur till utbildning

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Foto: Johan Nilsson / TT

Annons

Svar. Signaturen JH har helt rätt i att återanpassning till samhället efter en fängelsedom är mycket angeläget, och där spelar utbildning en mycket stor roll. Behovet är stort - omkring hälften av Kriminalvårdens klienter har gått högst grundskola. Ett av Kriminalvårdens huvuduppdrag är just att rusta frihetsberövade människor att komma bättre ut efter sin fängelsetid.

Annons

Utöver utbildning finns en rad andra faktorer som påverkar risken för återfall i brott. Varje intagen får en individuell planering om vad som ska hända under den tiden hen sitter i fängelse. Förutom utbildning kan det röra sig om ett specifikt behandlingsprogram eller att man lär sig till ett yrke.

Annons

Vuxenutbildningen inom Kriminalvården prioriterar sökande med kort tidigare utbildning. När det är fler sökande än det finns platser (platser i det här fallet innebär både fysisk plats på lärcentrum och ledig plats hos en lärare med det ämne som den sökande behöver) måste vi göra ett urval.

Kriminalvården prioriterar den som ännu inte har en behörighetsgivande utbildning på gymnasienivå eller motsvarande, liksom den som inte har ett språk att kommunicera med under sin anstaltstid. Ett gemensamt språk är viktigt för att kunna förstå personal, hur det fungerar på anstalten och för att själv kunna kommunicera med Kriminalvården. Det är ett allmänmänskligt behov som också kan innebära både en hälsofråga för individen och en säkerhetsfaktor för anstaltens personal.

Inom vuxenutbildningen läser man enskilda kurser och skiljer sig därmed från ungdomsgymnasiet, där man läser på heltid i tre år. Varje studerande upprättar en studieplan tillsammans med studie- och yrkesvägledare med de kurser hen behöver, beroende på utbildningsbakgrund och utbildningsmål. Det går därför inte som insändarskribenten gör, jämföra studietiden på anstalt med gymnasieskolans system.

Annons

Vi är många som tillsammans med JH vet hur viktigt studier är. Det är därför glädjande att JH vill använda studier som ett led i att ta sig ur sin kriminalitet.

Annons

Anders Bergh, tf anstaltschef Salberga

Lena Broo, chef för vuxenutbildning inom Kriminalvården

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan