Annons

Annons

Annons

Ekonomiproblemen i Sala

Debatt
Debatt S: Salas bästa försöker springa ifrån sitt ekonomiska ansvar

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Slutreplik. Svar på insändare i SA 29/7 från representanter från Salas bästa.

Företrädare för Salas bästa, som ingår i minoritetsstyret med den borgerliga alliansen i Sala kommun, försöker springa ifrån sitt ekonomiska ansvar och den havererade ekonomin i kommunen genom att påstå att det finns fler kommuner i landet som har problem med ekonomin och underskott.

Ja så är det, men 180 kommuner har koll på sin ekonomi och inget underskott. Där fanns Sala kommun tidigare och där borde kommunen befinna sig idag. Men på grund av dåligt politiskt ledarskap och en vanskött ekonomi befinner sig Sala kommun i en annan division och tillhör kommunerna som är i ekonomisk kris. Lägg där till dyra utköp av chefer, miljonvite för felaktig upphandling och flertalet obesatta chefstjänster så får vi också bilden av ett kaos.

Annons

Annons

Från Socialdemokraternas sida har vi lagt fram flera olika förslag på lösningar, där de flesta viftats bort och avslagits och några har accepterats. Vi har ingen annan uppfattning än att alla problem måste lösas och att ekonomin måste saneras. Då kan man inte som Salas bästa försöka mörka och vifta bort de stora problem som finns i kommunen.

Vi vill förtydliga att vi aldrig sagt att Hanna Westman är ensam ansvarig för den raserade ekonomin. Men hon var under förra perioden vice kommunalråd och hade full insikt i alla frågor och har därmed tillsammans med de borgerliga partierna i kommunen fullt ansvar för det stora underskott som har uppstått.

Både företrädare för de borgerliga partierna och Hanna Westman påstod under valrörelsen 2018 att det inte fanns några ekonomiska problem. Någon månad efter valet visade det sig att det fanns stora problem med ekonomin och att de styrande hade haft insikt om detta men dolt fakta.

Förutom en omfattande ekonomisk sanering behöver hela kulturen i kommunen förändras och nya arbetssätt och delaktighet genomsyra arbetet för att skapa framtidstro och placera Sala kommun bland de främsta kommunerna i landet.

I det arbetet vill vi Socialdemokrater med kraft delta.

Som sista inlägg i denna debatt får vi uppfattningen att Salas Bästas arbetsutskott inte riktigt förstår att rikspolitiken hänger ihop med kommunalpolitiken. Salas bästas arbetsutskott verkar inte veta att Sverige just nu har en M och KD budget och i den budgeten finns det inga pengar avsatta för ökade anslag till kommuner och regioner. Utan istället ser vi fram emot den kommande S-budgeten för 2020 som innebär ökade anslag till kommuner och regioner utifrån januariöverenskommelsen!

Ulrika Spårebo (S), oppositionsråd och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen

Glenn Andersson (S), ordförande för Socialdemokraterna i Sala och ledamot i kommunstyrelsen

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan