Annons

Annons

Annons

Sala Pride 2019

Insändare
Insändare: Är det dubbla måttstockar som gäller i Sala?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Foto: Niklas Norén/Arkivbild Folkets hus i Sala där föreningen tidigare inte fick vägra SD att hyra lokal. Nu undrar före detta ordförande i Folkets hus-föreningen Måns Gustafsson varför inte samma måttstock gällde i fallet Missionskyrkan och Pride.

Annons

Anders Wigelsbo vad är det som pågår? Är det dubbla måttstockar som gäller nu?

Jag var ordförande för Folkets hus-föreningen i Sala vid den tidpunkt då SD-föreningen vägrades att få hyra lokal för att fira ett jubileum. Vi hävdade rätten som en förening som äger sina egna lokaler, att vi själva måste få bestämma vilka föreningar som skulle få hyra en eller flera lokaler av oss.

Den rätten förvägrades oss av det nuvarande styret i Sala med hänvisning till att det finns skrivningar i det kommunala bidragsreglementet som gäller för samlingslokaler i Sala, där står det att om en förening uppbär kommunala stöd i form av till exempel driftbidrag för samlingslokaler kan inte föreningen vägra hyra ut sina egna ägda lokaler, alla har rätt att hyra lokaler. Detta fast föreningen har stöd i sina egna stadgar och policydokument som är tagna på nationell nivå för detta synsätt. Dessutom har det varit en praxis som utövats i Folkrörelsesverige och Sala under mycket lång tid.

Annons

Annons

Att vägra hyra ut till SD-föreningen prövades till slut av förvaltningsrätten, rätten valde att avslå vår överklagan av kommunens beslut att tvinga Folkets hus-föreningen att hyra ut. Det finns dock andra förvaltningsrätter i landet som har dömt i en helt motsatt riktning.

Konsekvensen är nu att alla samlingslokaler i Sala står öppna för SD:s allmänna föreningsverksamhet, alla bygdegårdar, Folkets park, loger med mera. Även föreningar som HA, NMR och liknande organisationer kan nu hyra lokaler i alla samlingslokaler i Sala.

Föreningen kan självklart välja att avstå från det kommunala stödet och därmed stå helt fria och bestämma vem som ska få festa loss i egna ägda lokaler.

I fallet Missionskyrkan är det mycket märkligt att missionsförsamlingen i Sala kan förhandla fram och få inskrivet i ett avtal att de kan vägra hyra ut till vem som helst. Nu pratar vi dubbla måttstockar. Det strider verkligen mot alla de grundläggande rättigheter som kommunen säger sig stå för.

Jag avslutar med två konkreta förslag: Omförhandla avtalet med missionsförsamlingen och be om ursäkt till Sala Pride.

Detta är min tolkning, Det är möjligen så att kommunstyrelsens ordförande Anders Wigelsbo har en annan tolkning.

Måns Gustafsson, fd ordförande i Sala Folkets hus förening

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan