Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Insändare: När människors hem blir en handelsvara

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Har jag råd att bo kvar", är det många som undrar när de pratar med Hyresgästföreningen.

Bild: TT

Annons

Den 27 november visades filmen "Push" i riksdagen med ett efterföljande panelsamtal. Filmen visar hur hyresrätten successivt förvandlas till en vara på en kapitalstark marknad. När riskkapitalbolag ser vinstmöjligheter på bostadsmarknaden knuffas människor ut från sina hem. Se filmen och få en bild av att det är människors hem som riskerar att bli en handelsvara.

Utvecklingen som filmen visar på finns också här hos oss i Sverige. Det tyska riskkapitalbolaget Vonovia är nu efter flera stora uppköp Sveriges största hyresvärd.

När ett bolag som har siffror och vinst som sitt primära mål köper ett bostadsområde blir konsekvenserna flera. En konsekvens är renoveringar som bara omfattar ytskikt men ändå ger fastighetsägaren möjlighet att höja hyran betydligt - 60 till 70 procents höjning är inte ovanligt. Det gör att många inte kan bo kvar i sina hem.

Annons

Annons

En annan konsekvens är försäljningskedjor. Ett kommunalt bostadsbolag som säljer hyresfastigheter kan ha inriktningen att sälja till en långsiktig och seriös köpare som avser att ta hand om området, förvalta det med omsorg och ha fortsatt rimliga hyror. Men köparen kan sälja vidare till en annan aktör på marknaden som inte har hyresgästernas bästa för ögonen och som i sin tur kan sälja vidare. Bostadsområdet säljs igen och igen. I dessa försäljningskedjor har den ursprungliga ägaren, det allmännyttiga bostadsbolaget, för länge sedan förlorat kontrollen över hur ägandet och förvaltningen ser ut, samt hur hyrorna sätts och hur detta påverkar de boende.

Vi på Hyresgästföreningen möter människor i de områden som säljs ut. Deras berättelser förmedlar bilden av stor oro för framtiden. Vem blir min nästa hyresvärd? Hur kommer det att bli? Renovering? Förvaltning? Kommer hyran att höjas? Har jag råd att bo kvar? Frågorna hopas och oron tilltar.

Vi arbetar för att motverka en trend som vi tror är förödande för såväl samhälle som människor. Debatten kokar i slutändan ner till vilket slags samhälle och vilken stad vi vill ha och var vi skall bo i framtiden. Det filmen "Push" visar på är något vi med kraft kommer att fortsätta bekämpa. Riskkapitalbolag skall inte äga eller förvalta människors hem. Vi hoppas att våra riksdagsledamöter från länet sett filmen och deltagit i samtalet - för att kunna fatta kloka bostadspolitiska beslut med människan i fokus.

Rolf Meiding, ordförande Hyresgästföreningen Sala-Heby

Torbjörn Rönnkvist, ordförande Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan