Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Beijbom: I dag är det Förintelsens minnesdag – låt oss minnas alla som föll offer

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Till Auschwitz, Nazitysklands största koncentrations- och förintelseläger, fördes Maria Wojewódko.

Bild: TT

Annons

I år är det 75 år sedan brittiska styrkor befriade Bergen-Belsen, krigsfånge- och koncentrationslägret i Niedersachsen. Bland dem som dog i Bergen-Belsen var Anne Frank. Bland dem som överlevde Bergen-Belsen var Maria Wojewódko . Hon blev några år senare min mor.

Som aktiv i motståndsrörelsen arresterades Maria Wojewódko under upproret i Warszawa våren 1944 och fördes till Auschwitz. En dag stod hon naken i nio timmar i kö till gaskammaren. När det inte var många före min mor i kön mot döden kom nya order från Berlin och min mor undgick att gasas till döds.

Vintern 1944 var Maria Wojewódko en av alla de fångar som förflyttades från Auschwitz till Bergen-Belsen. En marsch till fots. De flesta dog. Min mor överlevde.

Annons

Hon kom till Sverige, vägde 36 kilo, hade tre olika sorters tyfus och fick per omgående börja plocka potatis i en bondes åker. Arbetskraften från koncentrationslägren sov i trevåningssängar med lakan av papper. Min mor klagade aldrig över detta utan tyckte att man skall göra rätt för sig.

Annons

Under alla efterkrigsår i Sverige fick min mor alltid kommentaren ”Aha, du är judinna” vid de tillfällen då hon berättade att hon suttit i Auschwitz och Bergen-­Belsen. När hon då påpekade att det inte bara var judar som satt i koncentrationsläger blev vänner och bekanta alltid lika överraskade. Detta kände de helt enkelt inte till.

Bland annat historikerna Donald L Niewyk och Francis R Nicosia hävdar att begreppet Förintelsen även bör omfatta nazisternas systematiska dödande av andra grupper som romer, polacker, ryssar, homosexuella, handikappade och andra politiska och religiösa motståndare. Summan av offer för Förintelsen uppskattar dessa historiker till minst elva miljoner.

Läser man vad Forum för levande historia skriver på sin sajt, kan vi notera:

”Cirka sex miljoner judar dog i Förintelsen. Också romer och polacker utsattes för folkmord grundade på rasistiska föreställningar. Därutöver fängslade och dödade Nazityskland miljoner andra människor, bland annat funktionshindrade och homosexuella.”

Ja, faktum är att nästan två miljoner polacker, som inte var judar, mördades av nazisterna. Det polska ledarskapet skulle elimineras, folket terroriseras och nationen försvinna. Polackerna skulle utgöra arbetskraftsreserv och utföra slavarbete i de otaliga fabriker och läger som sattes upp. Ja, i själv verket arbetade två miljoner polacker som slavarbetare i Tyskland.

Annons

Annons

Även när man läser Simon Wiesenthal Centers ”36 frågor om Förintelsen” på nätet kan man lära sig att den statistiska summan av mördade judar under nazismen är 5 860 000 – den siffra vi (avrundad) lärt oss att komma ihåg: sex miljoner. På frågan hur många icke-judar som mördades av nazisterna uppger Simon Wiesenthal Center siffran fem miljoner.

Låt oss en gång för alla fastslå:

Alla människor har lika värde. Alla offer för nazism, koncentrationsläger, slaveri, omänskligt lidande och grym förintelse måste hyllas, hedras och ihågkommas av historien.

Nazisternas brott mot judarna är mycket mer känd än nazisternas förbrytelser och folkmord mot andra grupper. Förintelsen får inte bli ett ”varumärke” som inkluderar judar och exkluderar andra offer för nazismens förbrytelser mot människor och mänsklighet.

Jag håller med historikerna Niewik och Nocosia när de hävdar att också andra grupper, vilka utsattes för nazisternas systematiska mördande, borde räknas in bland Förintelsens offer.

Som min mor brukade säga:

”Vi måste förlåta men vi får inte glömma. Vi måste förlåta för att själva orka leva vidare. Vi får aldrig glömma. Om vi glömmer kommer historien att upprepas.”

Karl Beijbom

Förläggare och journalist, bosatt i Köping

Karl Beijbom är en av flera fristående krönikörer på ledarsidan. De tar självständig ställning, åsikterna behöver inte sammanfalla med ledarredaktionens.

LÄS MER: Fler krönikor av Karl Beijbom

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan