Annons

Annons

Annons

Till minne: Claes-Görans hjärta klappade för Tärna folkhögskola

Text

Claes-Göran Almér har avlidit.

Bild: Carola Blank

Annons

Claes-Göran Almér växte upp i Varberg där han arbetade inom verkstadsindustrin. Hans yrkesdröm var att bli slöjdlärare, och för att nå målet behövdes grundkompetensen höjas. I Sätrabrunn fanns då hans kärlek Yvonne, vilket bidrog till att han år 1960 började sina studier på Tärna folkhögskola. Efter avslutade studier på Tärna blev det ingen slöjdlärarutbildning. I stället blev det en karriär inom Arbetsmarknadsverket som slutade med att han blev direktör för Länsarbetsnämnden i Västmanland. En funktion som han innehade fram till den 1 januari 2008 då den nya myndigheten Arbetsförmedlingen skapades.

Utmärkande för Claes-Göran var hans medfödda humanistiska livssyn om medmänsklighet, förnuft, samhällsbygge, och individens ansvar. Folkhögskolan, och folkbildningens huvudsyfte, att utanför den traditionella skolvärlden förmedla kunskap, bildning, och att göra den tillgänglig för alla på ett demokratiskt och jämlikt sätt var självklarheter för Claes-Göran, och han levde som han verkade. Efter att varit elevkårens ordförande var han också under ett antal år ordförande för Tärna folkhögskolas Elevförbund.

Annons

Annons

På Tärnadagen den 9 maj 2015 när Elevförbundet jubilerade med sina 140 år var Claes-Göran inbjuden som huvudtalare. Han backade i minnet 55 år tillbaka till året 1960 då han började på skolan. Med glimten i ögat och på ett humoristiskt sätt kåserade han över den pedagogiskt skickliga, och omtyckta, lärarkåren, samt skolans då rådande stränga ”lutherska” besöksförbud då det gällde ”gemensamma studier” mellan de på internatet boende kvinnliga och manliga eleverna.

Claes-Göran Almér gick själv på Tärna folkhögskola mellan 1960-1962.

Bild: Carola Blank

På Tärnadagen den 12 maj 2018, utsågs Claes-Göran av Elevförbundets till hedersordförande med motiveringen: Claes-Göran har i sitt uppdrag som ordförande i Elevförbundets styrelse under en lång tid aktivt verkat och arbetat enligt stadgarnas direktiv och intentioner för att bibehålla och utveckla Tärnaandan.

Elevförbundet har mist en mycket engagerad Tärnait som levde upp till mottot ”En gång Tärnait alltid Tärnait”. Efter en kort tids sjukdom har nu Claes-Göran vandrat vidare nyss fyllda 81 år. Våra varmaste tankar går till hans fru Yvonne, och familjen som förlorat en varm och omtänksam make och pappa.

Tack Claes-Göran! Vi kommer alltid att minnas de insatser du gjorde för Elevförbundet och för Tärna folkhögskola!

Tärna folkhögskolas Elevförbund genom Sven-Erik Henriksson, ordförande, Dan Edlund och Göran Rask, tidigare ordförande och sekreterare i styrelsen

Claes-Göran Almér gick själv på Tärna folkhögskola mellan 1960-1962. Här när Tärna folkhögskola firade 140 år med både lärare och elever från förr och nu.

Bild: Carola Blank

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan