Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Debatt: Wallinder: ”Ett sätt att nå andra grupper”

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Heidi-Maria Wallinder (V) är en av fyra vänsterpartister som undertecknat motionen.

Bild: Olle Lindeborg

Annons

Svar på ledare 12/2:

Det är glädjande att även VLT:s liberala ledarsida tar strid för unga tjejer och kvinnors ekonomi. För oss finns det ingen motsättning mellan gratis mensskydd och att titta på förslaget om sänkt moms. Flera länder, senast Tyskland härom året, har gått samma väg. Men i regionen här och nu är gratis mensskydd ett direkt verktyg för att främja unga kvinnors hälsa. Framförallt hoppas vi att förslaget leder till att personer som sällan eller aldrig besöker ungdomsmottagningarna får en anledning att gå dit.

Annons

Mens är inget val och kvinnor ska inte straffas ekonomiskt för detta. Det finns en lång tradition av att se på mens som något som bara berör individen. Men på ett strukturellt plan kan vi se hur kostnaden att vara kvinna som menstruerar är tiotusentals kronor högre än för män. De skattekronor som går till att jämna ut ekonomiska klyftor mellan kvinnor och män är en väl investerad satsning. Det är inte mer än rätt att vi som samhälle kan bära en del av denna kostnad tillsammans.

Annons

Detta rör sig dock om en förhållandevis liten ekonomisk utjämning som långt ifrån alla skulle nyttja. Vårt förslag är ingen stor ekonomisk reform, utan en förebyggande satsning där vi vill få de unga kvinnor som idag inte har kontakt med ungdomsmottagningarna att göra ett besök. Det är ett faktum att många unga tjejer i Västmanland skulle behöva prata med vården om sin kropp, sin sexualitet och sitt mående i stort. Trots det lyser vissa grupper med sin frånvaro. En utmaning som har lyfts av personalen, och där vårt förslag kan bidra till att fler kommer i kontakt med vården.

En sak är i alla fall säker. Vänsterpartiet lovar inte allt åt alla. Ingen kan ha missat vår strid mot att stora vårdbolag tar ut skattepengar i vinst som egentligen hade kunnat gå till välfärd. Vi är motståndare till en växande privatisering av vården och går hårt åt ett system där de med privata sjukförsäkringar går före i vårdkön. Men när det kommer till satsningar på unga tjejer, vårdpersonal och de som behöver vården mest lovar vi att det blir skillnad med Vänsterpartiets politik.

Annons

Heidi-Maria Wallinder

Regionfullmäktigeledamot, Vänsterpartiet Västmanland

SVAR DIREKT:

Som vänsterpartisterna själva skriver i motionen så är mensskydd dyrt. Bara det pilotprojekt partiet vill införa i regionen kommer att kosta sex miljoner kronor, under tre år. Utvecklingen går framåt och om regionen även ska erbjuda alternativa mensskydd riskerar kostnaden att bli ännu högre.

Annons

Unga kvinnor skulle få större ekonomisk frihet om de inte behövde betala den 25-procentiga momsen. Att Vänsterpartiet vill se över den orättvisa mensskatten, och kanske till och med sänka skatten, är därför mycket glädjande och en viktig strid att ta för den ekonomiska friheten.

LÄS MER: Fler ledare av Gustav Ericsson

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan