Annons

Annons

Annons

Annons

Heby

Insändare
Insändare: Hyresgästföreningen är kvar i dåtida ordning

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Mig veterligen har hyresgästföreningen inget mandat att förhandla kommunens hyror", skriver Hebygårdars vd Stefan Liljebris.

Bild: Mikael Stenkvist

Annons

Hyresgästföreningen är kvar i den dåtida ordningen att förhandla hyrorna utifrån en självkostnadsprincip. Det försvann 2011, när lagen om allmännyttiga bostadsbolag kom till, där det ställs krav på de kommunala bostadsföretagen att agera affärsmässigt för att inte snedvrida konkurrensen på hyresmarknaden. Det gör att vi måste ta ut en hyra som genererar en rimlig avkastning på vår verksamhet. Annars finns det inga incitament för privata hyresvärdar att bedriva hyresverksamhet och bygga nya hyresrätter i Heby kommun.

Annons

Annons

Att hyresgästföreningen tycker att ”det är helt upp åt väggarna” (SA 24/2) att det endast är bostadshyrorna som ska förhandlas, förstår jag överhuvudtaget inte vad de menar med. Hebygårdar har ungefär en tredjedel av beståndet uthyrda som lokalkontrakt åt Heby kommun. Mig veterligen har hyresgästföreningen inget mandat att förhandla kommunens hyror. Det är en förhandling som sker mellan kommunen och oss om helt andra typer av både ytor och verksamhet. Men hyresgästföreningen vill inte kännas vid det, då vi kunnat visa att det är lokalkontrakten som genererar ett resultat. Så man kan säga att lokaluthyrningen subventionerar boendehyrorna. Vilket innebär att det är en indirekt skattesubventionering av hyresbostäderna.

Stefan Liljebris, vd Hebygårdar

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan