Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Coronakrisen tvingar SA att permittera: ”Just när vi behövs som mest”

Coronakrisen slår hårt mot många företag, så även mot mediabolagen. Från och med måndag tvingas samtliga journalister på Sala Allehanda ned i arbetstid när Mittmedia genomför en tillfällig korttidspermittering.

Mats Wikman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Sala Allehanda.

Annons

Sjunkande annonsintäkter och en oro för ännu större tapp i försäljningen framöver, ligger till grund för Mittmedias beslut om att korttidspermittera journalister.

– För Sala Allehandas del innebär permitteringarna bland annat att vi inte kommer att ha någon reporter i tjänst på helgerna. Eftersom nästan all sport och andra evenemang är inställda känns det viktigare att vi fokuserar våra resurser på vardagarna i stället, säger Mats Wikman, chefredaktör och ansvarig utgivare.

Annons

Annons

Han fortsätter:

– Om det sker större olyckor eller andra nyhetshändelser får vi självklart kalla in resurser så att vi kan rapportera. Vi har även stor hjälp av nyhetsdesken på VLT i Västerås som håller koll även på Sala och Heby.

Förslaget om korttidspermitteringar utgår från en arbetstidsförkortning med 20 procent och en löneminskning med 4 procent.

– Under veckorna kommer en reporter vara permitterad varje dag, vilket innebär att vi kommer att ha fyra reportrar i tjänst varje dag. Vi kommer att göra vårt yttersta för att leverera bra journalistik, men det kan nog påverka volymen av vårt nyhetsflöde.

Mats Wikman hoppas att läsarna förstår situationen som tidningen befinner sig i på grund av coronakrisen.

– Vi hoppas att våra läsare förstår läget som vi och många andra företag har hamnat i. Det är väldigt tråkigt att vi tvingats till detta. För det är ju precis nu vi journalister behövs som bäst.

– "Lokaltidningen är den lägereld kring vilken vi samlas när vi verkligen behöver varandra", skrev jag i en krönika efter den svarta veckan för ett år sedan då åtta personer miste livet i Sala och Heby. Den lägerelden är lika viktig nu, avslutar Mats Wikman.

Även annonsavdelningen på SA förhandlar om kortidspermittering.

Arbetstidsförkortningen bland journalisterna på SA gäller till 30 juni.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan