Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
Debatt MP: Välfärdssatsningar i höstbudgeten

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ingela Kilholm Lindström (MP), gruppledare för Miljöpartiet i Sala.

Bild: Ari Korzeniowski

Annons

Ett samhälle som ger upp tanken på att vara bra för alla, är snart inte bra för någon. Vår välfärd är en grundsten i det samhälle som vi tillsammans har skapat och det är i vårt gemensamma som vi nu behöver investera. Coronakrisen har påverkat många människors liv, hälsa och ekonomi, men också slagit brett mot hela samhället. Under våren gjorde svensk sjukvård och omsorg enorma insatser för att rädda liv och lindra smärta. Nu är det samhällets tur att göra stora insatser för att säkra att alla invånare har tillgång till en god vård och omsorg och att personalen i verksamheterna ges goda arbetsvillkor och fler kollegor. Snart lägger regeringen och samarbetspartierna fram sin budget på riksdagens bord. För Miljöpartiet har en av prioriteringarna varit att ge välfärden i hela Sverige de medel som behövs för att den som behöver ta del av vård och omsorg alltid ska kunna göra det. Nu tas stora och viktiga steg på den vägen. Sveriges kommuner och regioner kommer att tilldelas tio miljarder extra. Till det kommer en historisk satsning på äldreomsorgen och pengar till regionerna för att kunna ge den vård som skjutits upp under coronapandemin.

Annons

Annons

Sveriges äldre förtjänar en trygg ålderdom. Ingen ska behöva oroa sig för hur mormor har det på äldreboendet eller om farfar får den hjälp han behöver av hemtjänsten. Personalen i omsorgen måste få bättre arbetsvillkor. Under coronapandemin har hela Sverige sett hur betydelsefullt arbetet inom vården och omsorgen är och samtidigt blottat brister som vi inte kan acceptera. Nu är det dags att tacka de som arbetar i den med mer än applåder. Genom satsningarna i höstbudgeten ser vi nu till att svensk äldreomsorg får bättre förutsättningar att både ge en god och trygg ålderdom för våra äldre, och fler kollegor och bättre villkor till dem som arbetar i den. Även svensk sjukvård gjort ovärderliga insatser under coronapandemin. Det arbete som gjordes av vårdpersonal i hela landet räddade många liv och visade på sjukvårdens enorma förmåga att snabbt anpassa sig efter akuta behov.

Precis som Sverige står Sala kommun för nya utmaningar och förutsättningar som har kommit i pandemins spår. En våra viktigaste uppgifter nu är att säkra välfärden för alla som bor här. Det ger regeringens besked förutsättningar för; Sala kommer att tilldelas 15,3 miljoner kronor till vår kommunala äldreomsorg.

Det här är pengar som kommer göra skillnad. För mormor och farfar, för undersköterskan på äldreboendet och för den som nu väntar på en uppskjuten operation. Välfärden ska finnas när du behöver den.

Karolina Skog (MP), ekonomiskpolitisk talesperson

Ingela Kilholm Lindström (MP), gruppledare Sala

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan