Annons

Annons

Annons

Västerås flygplats

Till minne: Ulla Dahlin verkade som lärare på Tärna folkhögskola med maken Börje

Text

Ulla Dahlin har avlidit. Foto: Björn Larsson Rosvall

Annons

På 1960-talet fanns det på Tärna folkhögskolas internat fem bosatta lärarfamiljer där de båda makarna var lärare. En av dessa familjer var Ulla och Börje Dahlin. Ulla undervisade i språk, psykologi och litteraturkunskap, och Börje undervisade i samma ämnen med tillägg för filosofi och konsthistoria.

Ulla stimulerade oss elever till att fråga och ifrågasätta. Hon var en förespråkare för folkbildningen och dess yttersta mål var då som nu att skapa dugliga självständiga samhällsmedborgare, som kan och vågar försvara demokratin. Som medmänniska och samtalspartner, speciellt för skolans kvinnliga elever, fungerade hon som någon form av informell skolpsykolog. Ulla kunde man vända sig till!

Annons

Annons

I sin undervisning ägde Ulla förmågan att kunna förklara sambandet i ett ämne och knyta ihop det med ett annat av sina ämnen. Inom psykologin kunde till exempel Maslows behovstrappa bli basen för en övergång till det litterära. Läroboken ”Dikt och Tanke” fick plockas fram och kapitlet ”Från Romantik till Realism” instuderas och kommenteras.

Till poeten Bo Setterlind återkom hon ofta. Ulla och Börje var samtida med Bo i Uppsala, och från hans diktsamling ”Dikter från San Michele” hämtades Odalmannen och Harpalten, som presenterades för oss elever 1962 där den blev föremål för analys och diskussion på en psykologilektion som mer gled över till litteraturkunskap.

Det gick en gammal odalman

Och sjöng på åkerjorden.

Han bar en frökorg i sin hand,

och strödde mellan orden

för livets början och livets slut

sin nya fröskörd ut.

Han gick från soluppgång till soluppgång.

Det var den sista dagens morgon.

Jag stod som harens unge, när han kom.

Hur ångestfull jag var

Inför hans vackra sång.

Då tog han mig och satte mig i korgen

och när jag somnat, började han gå

Döden tänkte jag mig så.

Bo Setterlind, Bonniers 1954

Våra varmaste tankar går nu till Börje och familjen som förlorat en varm och omtänksam maka och mamma. Tack Ulla! Vi kommer alltid att minnas de insatser du gjorde för oss elevers utveckling här på Tärna folkhögskola.

Tärna folkhögskolas elevförbund genom Sven-Erik Henriksson, ordförande, och Göran Rask, tidigare sekreterare i styrelsen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan