Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
Debatt: Salabostäder begär 2,6 procents hyrespåslag för 2021 – tondövt?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Anser vi att vårt bostadsbolags väl och ve är det viktigaste”, skriver debattörerna från Hyresgästföreningen.

Bild: Ari Korzeniowski

Annons

Vad kan svaret bli då ett kommunägt, allmännyttigt bostadsbolag lägger ett sånt yrkande i en tid av skenande arbetslöshet bland kommunens boende. Vi låter läsaren själv ge svaret!

Låt oss bara påpeka några fakta om situationen.

► Coronapandemin har drabbat många av oss mycket hårt. Utöver familjetragedier har allt fler blivit arbetslösa. Ökningen i arbetslöshet här i Sala från oktober i fjol till samma tid i år är drygt 20 procent. Många har fått svårt att klara det allra nödvändigaste, även om hyran är det sista man avstår att betala. Kanske stämmer det bolagsledningen hävdar, att de inte märkt någon nedgång i hyresinbetalningar. Men faktum är ju att det slår mycket hårt mot dem som redan ligger. Ekonomin blir undergrävd av ökad skuldsättning för att klara andra viktiga behov. Och hälsan blir inte bättre av dålig kosthållning. Och den psykiska pressen och stressen kan bli förödande.

Annons

Annons

► Salabostäders ekonomi är god med en nettovinst på 10 miljoner årligen de senaste åren, med en prognos för 2020 på 15 miljoner. Både krav på direktavkastning och de egna ambitionerna för renovering över tid leder till att marknadsvärdet på vårt allmännyttiga bostadsbolag ökar.

► Jämfört med oktober i fjol ligger inflationen 0,3 procent högre samma tid i år enligt KPIF. Det betyder att varor och tjänster sammanvägt blivit 0,3 procent dyrare. Detta samtidigt som hyrorna i Salabostäders lägenheter blivit 2,2 procent högre under motsvarande period (7 gånger högre påslag).

Anser vi att vårt bostadsbolags väl och ve är det viktigaste ?

Att ökning av marknadsvärdet på Salabostäder går före lagens krav på att hjälpa till med bostadsförsörjningen i kommunen (Allbolagen 2010:879)?

Anser vi det, då ska vi svara nej på frågan i rubriken här ovan.

Vad säger ni kära läsare?

Vi behöver ert stöd för att utföra vår uppgift: att verka för ett tryggt och trivsamt boende till rimlig kostnad !

Förtroendevalda på Hyresgästföreningen Sala/Heby

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan