Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Debatt MP: Låt inte barn bli krockkudde i krisen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sala kommun får några miljoner extra till skolan 2021. Samtidigt delar friskolekoncerner ut stora vinster, något Miljöpartiets debattörer vänder sig emot.

Bild: Mats Wikman

Annons

Sala kommun får nu närmare 2,3 miljoner extra till skolan 2021, tack vara regeringens skolmiljard. Syftet med den extra miljarden är att förbättra förutsättningarna för att alla barn ska få den utbildning de har rätt till, trots pandemin.

Bra utbildning för alla barn den bästa investeringen vi kan göra för vårt samhälle, det innebär ett betydande behov av resurser, särskilt i spåren av pandemin. Högre frånvara och distansundervisningen riskerar annars att skapa en coronageneration som inte får med sig de kunskaper de behöver.

Annons

Annons

Barnen får inte bli krockkuddar i krisen.

Samtidigt som nästan alla kommuner sparar på skolan delade en friskolekoncern ut 158 miljoner i vinst pandemiåret 2020.

När fler än var tionde elev går ut grundskolan utan behörighet till gymnasieskolans nationella program är det direkt stötande att det samtidigt görs mångmiljonutdelningar på bolagsstämmor. Inget annat land tillåter detta. Inget annat land tillåter marknadskrafter härja fritt i skolan.

Miljöpartiet vill att varenda skattekrona avsedd för skolan stannar där.

Skolan är inte som vilken verksamhet som helst. Den är fundamental för att jämna ut barns olika livsförutsättningar genom att ge varje barn möjlighet att välja sin egen väg i livet, oavsett bakgrund.

Detta är viktigt inte bara för den enskilda eleven, utom också för vårt samhälle.

Vi vet att ett jämlikt samhälle är ett bättre samhälle: människor mår bättre, brottsligheten är lägre och den sociala sammanhållningen är starkare.

Beatrice Woldert (MP), ersättare utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Sala

Ingela Kilholm Lindström (MP), gruppledare Sala

Annika Hirvonen (MP), skolpolitisk talesperson

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan