Annons

Annons

Annons

Sala

Till minne: Börje Dahlin – lärarparet har lämnat Tärna för gott

Text

Börje Dahlin, folkbildare och lärare vid Tärna folkhögskola, har gått ur tiden 92 år gammal. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Annons

Börje Dahlin, folkbildare och lärare vid Tärna folkhögskola, har gått ur tiden 92 år gammal. Börje var en ambassadör för folkbildningen, och dess syfte att med det fria bildningsarbetet på ett demokratiskt och jämlikt sätt förse de frivilliga studiemotiverade eleverna med kunskaper och nya värderingar.

Vi elever som gick på Tärna under 1960-talet hade förmånen att ha det mycket omtyckta lärarparet Ulla och Börje Dahlin. Börje liksom Ulla undervisade i humaniora och båda var själva humanister ut i fingerspetsarna. En lektion med Börje var inget som man satt av. Man kunde längta till hans lektioner. Det var en ynnest och förmån att bevista Börjes lektioner, och i ämnet ”svenska språket” var och förblev han en ögonöppnare för oss elever.

Annons

Annons

Poesi och lyrik låg Börje varmt om hjärtat. Ofta återkom han till Dan Anderssons diktsamlingar, som Kolvaktarens visor och Svarta ballader. Dåtidens (1960-talet) lyriker och poeter som Bo Setterlind med sin Månvagga och Sandro Key-Åberg med sin O-scenprator var också föremål för diskussion och ventilering.

De svenska litteratörerna, allt från Carl Jonas Love Almqvist via August Strindberg, Selma Lagerlöf med mera och fram till Vilhelm Moberg var medpassagerare på bildningsresan. På resan fanns det anhalter och stationer i etnologi, filosofi, historia, konst, språk och nordisk litteratur. Vid sidan av lektionerna var Börje även ledare och regissör för skolans elevteater samt redaktör för skolans tidning ”Tärna Tidningen”.

Ett legendariskt lärarpar inom folkbildningen har nu lämnat det jordiska. Ulla gick bort hösten 2020, och Börje under vintern 2021. Börje hade då väntat i fem månader på en vandrerska från färdvägar vida – den käraste, den käraste med ögon blå. (Dan Andersson, Kolvaktarens visor: Jag väntar… Sista strofen. Tidens förlag.)

Tack Börje, och tack Ulla för allt gott ni bidragit med till oss tärnaiter i vår egen utveckling. Ni båda kommer för evigt att vara ljust bevarade i våra minnen. Våra varmaste tankar går nu till barnen som på kort tid nu förlorat både mor och far.

Tärna folkhögskolas elevförbund genom

Sven-Erik Henriksson, ordförande

Göran Rask, styrelseledamot

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan