Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Debatt M+KD: Regionen ska gå in som delägare av flygplatsbolaget!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tomas Högström (M) och Malin Gabrielsson (KD) vill att regionen ska gå in som delägare av flygplatsbolaget i Västerås.

Bild: Lina Larsson

Annons

Regionen har det regionalpolitiska utvecklingsansvaret för hela Västmanland. Det inkluderar ansvar för utveckling av infrastruktur varav flyg är en del. Men även att främja näringslivsutveckling, turism, innovation och forskning. Vi ser positivt på den omställning som flyget står inför vad gäller ny miljövänlig teknik. Flygplatsen är dessutom mycket betydelsefull för regionens sjukvård.

Annons

Väljarna har rätt till besked hur Region Västmanland ser på flygplatsens framtid.  Vårt svar är att regionen ska erbjuda Västerås stad att regionen går in som hälftenägare i driftbolaget. Därefter anser vi att bolaget ska drivas av en extern professionell styrelse utan politiker.

Annons

Under senaste året har beskedet från regionstyret (S, L, C) varit att det inte går att ta ställning eller ens föreslå diskussion om delägarskap förrän det kommer en formell fråga från Västerås stad. M och KD har på olika sätt försökt tvingat fram handlingar och beslut till Regionstyrelsen, men regionstyret har hela tiden blockerat eller förhalat ärenden.

Vi anser att baserat på de betydande riskerna för såväl försämrad sjukvård och krisberedskap som bortfall av arbetstillfällen så är det oansvarigt av den som äger ansvaret för länets utveckling att inte ta kontakt med Västerås stad.

Låt oss vara tydliga – flygplatsen är viktig för Västmanlands utveckling och ska vara kvar.

Tomas Högström (M)

Malin Gabrielsson (KD)

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan