Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Debatt: Stoppa marknadshyror

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lars Öberg och den bostadspolitiska gruppen för Hyresgästföreningen vill stoppa marknadshyror.

Bild: Carola Blank

Annons

Boendet är en väldigt viktig sak för de flesta av oss. Och har så varit. Alltid. Närmast en grundläggande nödvändighet i vårt klimat. Många ser boendet som en mänsklig rättighet. För alla.

Den första juli 2021 vill regeringen införa fri hyressättning på nybyggda hyresrätter. Detta är en del av januariavtalet som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna kom överens om. Vad innebär nu fri hyressättning? Svaret är marknadshyra, vilket innebär att tillgång och efterfrågan kommer att bestämma priset, det vill säga hyran. Nu är som alla vet efterfrågan på hyresbostäder mycket, mycket större än tillgången. Och vad betyder det? Jo, att hyresvärdarna ser utrymme för rejäla hyreshöjningar, 50 procents höjning eller kanske mer i de överhettade storstadsregionerna och runt 30-40 procent i övriga landet.

Annons

Annons

Aktuellt förslag gäller som sagt nyproduktion av hyresbostäder. Så det är väl ingen fara, de som flyttar in i nybyggda hyresrätter vet ju förutsättningarna och speciellt vilken hyra de får? Nja, det här är inte så enkelt. Prissättningen i nyproduktion ger svallvågor över hela hyresmarknaden och fastighetsägarna har redan hittat bakvägar till marknadshyra. Den politiska inriktningen har gett blodad tand, man har för några år sen förstått att det är läge för nya initiativ, att höja ribban. Både privata och allmännyttiga bostadsbolag har genom omfattande renoveringar i sina befintliga bestånd funnit en effektiv bakväg till marknadshyror.

Här i Sala – en småstad med drygt 20 tusen invånare – har vi sett hyreshöjningar på 30-40 procent efter Salabostäders renoveringar på Åkra. Boende har tvingats flytta då man inte orkar med de nya hyrorna. Det kallas renovräkning. Det allmännyttiga Salabostäders ledning kallar detta bara för ”nödvändiga renoveringar och moderniseringar”. För många av de boende har renovräkningen inneburit att man tvingats flytta från ett kärt område, där man hunnit rotat sig kanske under flera tiotals år. Det skapar vantrivsel, ohälsa och kan för en del rentav förkorta livet.

Hyresmarknaden berör alla ansvarstagande människor i landet. Inte bara vi dryga 4 miljoner som bor i hyresrätter. De flesta av dem som på ett eller annat sätt äger sin bostad har närstående, barn, barnbarn, föräldrar eller andra kära som redan bor i hyresrätt. Eller kommer att göra det. I många fall har dessutom många som nu äger bostaden tidigare under en period bott i hyresrätt. Så hyresrätten i Sverige är viktig, berör alla. Den ska vi värna om och se till att en verklig besittningsrätt gäller även för hyresgäster. Att hyresbostaden blir tryggare, trivsammare och till rimlig kostnad.

Annons

Annons

Kom väl ihåg vilka politiska partier som verkat för det folkfientliga förslaget om marknadshyror. Särskilt till valet nästa år! Jag upprepar: Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Men viktigast av allt just nu: Stoppa marknadshyran. Stäm in med Hyresgästföreningen och kampanjen NejTill-Marknadshyror!

Bostadspolitiska gruppen, Sala

Lars Öberg, Sala

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan