Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
Debatt Alliansen: Socialdemokratisk taktik saknar logik!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Företrädarna för Alliansen i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden tycker att Socialdemokraterna brister i sin logik.

Bild: Ari Korzeniowski

Annons

För någon vecka sedan gick Alliansens förslag till ändringsbudget igenom i kommunstyrelsen med bifall från SD och Salas Bästa. Det tycker vi från utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens perspektiv är väldigt glädjande. I Alliansen har vi tydligt sett att ramen som tilldelats inte har räckt till, och att spara på våra unga har varit ett orimligt alternativ för oss. Den lista med besparingsåtgärder som florerade i medier före jul var inte någon rolig läsning för någon av oss in nämnden, och självklart ville vi inte behöva tvingas välja mellan pest och kolera.

Annons

Efter att vi fått den nya prognosen för 2021 kunde vi konstatera att det fanns en öppning för en ändrings- eller tilläggsbudget, i vilken vi verkligen såg behovet av att se till att inte behöva skära ner mer på våra unga i skolan. Från Alliansens sida har vi tydligt påpekat att vi inte är beredda att spara på kvaliteten i skolan och har fokuserat på fyra områden:

Annons

► Rekrytering – Behöriga lärare är A och O för att bedriva en undervisning värd namnet.

► Läromedel – Lärare ska inte behöva avstå från inköp av läroböcker och/eller digitala läromedel för att det saknas pengar.

► Välmående – En stark elevhälsa och satsningar för att till exempel locka hemmasittare tillbaka till skolan är oerhört viktigt i en tid då allt fler unga mår allt sämre.

► Trygghet – Skolan ska vara en trygg och lugn plats för alla. Mobbning, trakasserier och våld ska aldrig någonsin accepteras.

Socialdemokraterna var vad vi trodde eniga med oss i dessa frågor. Men det är återigen tydligt att de hellre spelar med taktik och kör på ”vi gnäller på allt” för att plocka poäng och svartmåla Alliansen, och ger kängor åt dem som arbetar i våra verksamheter och gör ett fantastiskt jobb för att få det att gå ihop. Detta märktes även senast på kommunstyrelsens sammanträde, då Ulrika Spårebo (S) lade fram en tilläggsbudget som hade medfört att skolan skulle få jobba stenhårt för att hitta besparingar på 5,5 miljoner under resten av året.

Socialdemokraterna tror här att de kan plocka politiska poäng med denna taktik för att kunna kritisera Alliansens förslag. Men det de denna gång helt missat är hur taktiken brister i logiken. För på utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens sammanträde i december yrkade Socialdemokraternas representanter på att göra minimala besparingar som gick igenom med hjälp av Salas Bästa och SD. Det gjorde även vi i Alliansen, men skillnaden är att Alliansen faktiskt skjuter till mer pengar för att slippa göra besparingar. Socialdemokraternas logik går däremot ut på att ”vägra att spara” OCH ”att inte skjuta till tillräckligt med pengar för att slippa spara”.

Annons

Annons

Bengt Larsson (C), ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Mårten Hemström (L), vice ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Viveca Molin (M), ledamot utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Sickan Palm (KD), ersättare utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Tobias Karlsson (C), ersättare utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan